Tweede deel: Ermelose Avondvierdaagse na 40 jaar springlevend!

Foto: archief Jeanne Dijkstra

In het tweede deel van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verslag van donderdag 4 juni 1998 over de Intocht van de 40ste Ermelose Avondvierdaagse op donderdag 28 mei. Door de huidige Corona-pandemie heeft de Avondvierdaagse geen doorgang kunnen vinden in 2020 en 2021. Het is de vraag of en hoe het grootste evenement in Ermelo volgend jaar weer zal worden opgestart. Klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Recordaantal
Met een recordaantal van 2200 wandelaars en ruim 1000 begeleiders werd vorige week donderdag de intocht gehouden als afsluiting van de veertigste Avondvierdaagse van Ermelo. De deelnemers van de basisscholen en (sport)verenigingen waren gekleed in school/verenigingstenue en zijn in toenemende mate te herkennen aan de kleurrijke petjes. Ze werden begeleid door de muziekkorpsen EDG uit Ermelo, Crescendo uit Voorthuizen en het Nijkerks Stedelijk Fanfarekorps. De speciaal georganiseerde spandoekenwedstrijd leverden een groot aantal fraaie spandoeken op.

Tevreden
Het organiserende Avondvierdaagse Comité was na afloop tevreden over het verloop van het wandelevenement. Vanwege het jubileum was er alle avonden een traktatie voor de deelnemers en kregen zij naast een fraaie medaille een jubileumpen en vrijkaartjes voor zwembad Calluna en midgetgolfbaan ’De Pelikaan’. De kleurplaat- en spandoekenwedstrijd waren een groot succes. Een knelpunt waar het comité zich in de toekomst nog over wil buigen is het anders organiseren van de start van de Intocht, waardoor lange wachttijden zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. De data voor de 41e Avondvierdaagse zijn 31 mei, 1, 2 en 3 juni 1999.

Receptie
Op donderdagavond na de Intocht werd er in verband met het 40-jarig jubileum een receptie gehouden in het clubhuis van DVS’33. Burgemeester Bunjes en de wethouders Meijer en Bilder wisten na de gemeenteraadsvergadering nog tijd vrij te maken om het jubilerende Avondvierdaagse comité te feliciteren. Daarnaast waren er afgevaardigden van Ermelose sportverenigingen, muziekverenigingen, de EHBO, de verkeersgroep aanwezig, alsmede diverse sponsors. Comité-lid Bram Burggraaff blikte in zijn speech terug op de 18 jaar, die hij met Gerda Sloof deel uitmaakt van de organisatie. Samen met Kosse Jonker, Ingrid Schouten en Jan Termaat proberen zij ieder jaar de Avondvierdaagse zo goed mogelijk te laten verlopen. Grote waardering sprak Burggraaff uit voor de vele leerkrachten, die naast hun omvangrijke dagtaak ook nog bereid zijn om vier avonden met hun leerlingen te gaan wandelen, wat niet altijd eenvoudig is, zeker voor wat betreft de leerlingen uit de hogere groepen. Ook bedankte hij gastheer DVS’33, de muziekkorpsen, en EHBO en de verkeersregelaars en de vele sponsors.

Succes
Namens de Beatrixschool werd het woord gevoerd door directeur dhr. Smits. Hij noemde de Avondvierdaagse het enige evenement waar meer dan de helft van de Ermelose bevolking bij betrokken is. Ruim 2200 deelnemers, vele honderden begeleiders en vele duizenden toeschouwers op de slotavond, als de mensen bij de Intocht rijen dik langs de route staan, zijn volgens Smits duidelijke bewijzen van het succes van de Avondvierdaagse. Hij betreurde het zeer, dat in de vergadercultuur die steeds meer in het onderwijs heerst, soms voor een echte kinderactiviteit als de Avondvierdaagse de motivatie ontbreekt. Tenslotte riep hij het gemeentebestuur op om geen Raadsvergadering meer te plannen op de slotavond van de Avondvierdaagse, zodat met de feestelijke Intocht actief kan volgen.

Sponsoren
Dankzij een groot aantal trouwe sponsoren kan het Avondvierdaagse Comité de deelnemers ieder jaar veel extra’s bieden. In dit jubileumjaar kreeg men naast de gebruikelijke traktaties (een krentenbol, een appel en een zakje chips) ook nog vrijkaartjes voor het zwembad en het midgetgolfcentrum, dankzij de gemeente Ermelo en De Pelikaan. De andere sponsors zijn: Auto Horst, Huring Advies, Quality Bakers, Florado, de Goudreinet, de Rabobank, Koping Flora en de Edah in samenwerking met Smits Chips.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden