Ermelose Avondvierdaagse na 40 jaar springlevend!

Al jarenlang lopen de jongste deelnemers van Ermelose Avondvierdaagse vier avonden drie kilometer.
Al jarenlang lopen de jongste deelnemers van Ermelose Avondvierdaagse vier avonden drie kilometer.
Foto: archief

In de 112e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een artikel van donderdag 16 april 1998 betreffende de veertigste editie van de Ermelose Avondvierdaagse. Door de huidige Corona-pandemie heeft de Avondvierdaagse geen doorgang kunnen vinden in 2020 en 2021. Het is de vraag of en hoe het grootste evenement in Ermelo volgend jaar weer zal worden opgestart.

Door Bram Burggraaff.

Een unieke gebeurtenis
Van maandag 25 mei tot en met donderdag 28 mei 1998 zal voor de veertigste maal de Ermelose Avondvierdaagse worden gehouden. Een unieke gebeurtenis, omdat vrijwel iedere Ermeloër in meerdere of mindere mate daarbij betrokken is of is geweest. Vier avonden wordt er gewandeld in de prachtige omgeving van het dorp en het buitengebied van Ermelo. Men kan kiezen uit vier afstanden: 3, 6, 9 en 15 kilometer per avond. Met name de 3 kilometer voor de leerlingen uit de kleuterafdeling van de basisschool is uniek op wandelsportgebied. De kleuters worden begeleid door vaders en moeders, vaak achter wandelwagens met hun nog jongere kroost.

Record
Het organiserende Avondvierdaagse comité is verheugd, dat met name de laatste jaren het aantal deelnemers is gegroeid. In 1997 waren er zelfs 2125 wandelaars, een record sinds een nieuw comité in 1981 begon met de organisatie. Op de slotavond zijn er meer dan 10.000 mensen op de been om de deelnemers en begeleiders binnen te halen tijdens de traditionele Bloemenhulde. Daarmee is de Avondvierdaagse het grootste jaarlijkse evenement dat Ermelo kent.

Veel extra’s
In verband met het veertigjarig jubileum kunnen de deelnemers, voor ruim 90% bestaande uit leerlingen van de Ermelose basisscholen, dit keer op vele extra’s rekenen. Naast een prachtige jubileummedaille krijgen de wandelaars een blijvende herinnering aan deze veertigste editie. Bovendien worden ze iedere avond getrakteerd en krijgen ze een vrijkaartje voor midgetgolfcentrum ‘De Pelikaan’. Voor alle basisschoolkinderen is er een kleurplaatwedstrijd en een spandoekenwedstrijd met mooie prijzen. Door de geweldige steun van vele Ermelose ondernemers worden de toch al lage deelnemerskosten van vijf gulden per persoon ruimschoots gecompenseerd door wat men allemaal krijgt aangeboden tijdens de Ermelose Avondvierdaagse.

Sponsors
Ook het Avondvierdaagse Comité heeft in de loop der jaren ingespeeld op de bereidheid bij het bedrijfsleven om sportevenementen te sponsoren. Hun bijdrage heeft men altijd volledig ten goede laten komen aan de deelnemers. Vooral kinderen worden graag getrakteerd en daar hebben ze bij de Avondvierdaagse nooit over te klagen gehad. Door de jaren heen zijn er vaste tradities gegroeid, waarbij vaak dezelfde bedrijven zich ieder jaar bereid verklaren de wandelaars iets te geven. Zo is het op de dinsdagavond een traditie dat het personeel van de groenten- en fruitzaak ‘De Goudreinet’ appels uitdeelt in ‘De Enk’ in samenwerking met bloemenwinkel ‘Florado’. Woensdagavond krijgen de wandelaars al jarenlang een krentenbol aangeboden op de Herderlaan door bakkerij v.d. Vegt ‘Quality Bakers’ in samenwerking met bloemenzaak ‘Koping Flora’.

Vrijkaartje
De slotavond wordt altijd afgesloten met een traktatie (een ijsje of een zakje chips). Dit wordt mogelijk gemaakt door de Hoofdsponsors, de laatste jaren Auto Horst en de Rabobank (tevens gastvrij voorinschrijf-adres op woensdag 13 mei 1998). Alle deelnemers zijn goed verzekerd, dankzij Assurantie- en Hypotheekcentrum Ermelo. Bij ieder lustrum krijgen de deelnemers van Midgetgolfcentrum ‘De Pelikaan’ een traktatie en een vrijkaartje. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum heeft drukkerij Bolhuis 3000 kleurplaten gedrukt voor een kleurplaatwedstrijd, waarmee acht prachtige prijzen te winnen zijn, voor iedere groep van de basisschool een prijs. Ondernemers die in verband met het veertigjarig jubileum ook iets voor de deelnemers willen doen, kunnen contact opnemen met Kosse Jonker.

Receptie
Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum houdt het Avondvierdaagse Comité op de slotavond van de Avondvierdaagse op donderdag 28 mei een receptie. Vanaf 21.15 uur worden vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, personeelsleden van de Ermelose basisscholen, (oud-)medewerkers, sponsors en anderen die zich bij de Ermelose Avondvierdaagse betrokken voelen, uitgenodigd om in het clubhuis van DVS’33 enkele uurtjes informeel samen te zijn om onder het genot van een hapje en een drankje terug te kijken op 40 jaar Avondvierdaagse. Degenen die nog in het bezit zijn van foto’s, kranten en andere attributen uit de lange Avondvierdaagse-geschiedenis worden verzocht deze die avond mee te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen