Bernhard- en Beatrixschool winnen Schoolzaalvoetbaltoernooi in sporthal Calluna Ermelo

De teams van de Julianaschool (1) en de Schakel strijden om een plaats in de finale.
De teams van de Julianaschool (1) en de Schakel strijden om een plaats in de finale.
Foto: archief Jan de Roo

De 109e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos is een verslag van donderdag 5 maart 1998 over het jaarlijkse Schoolzaalvoetbaltoernooi in sporthal Calluna. Velen herinneren zich nog de talrijke sporttoernooien die tot voor kort gedurende 40 jaar en soms langer in Ermelo werden gehouden. Door een tekort aan vrijwilligers en Corona wordt er voor de huidige basisschooljeugd veel minder georganiseerd op dit gebied. Het is voor hen te hopen dat de diverse sportevenementen in de toekomst weer nieuw leven wordt ingeblazen. Meer bewegen is zeer belangrijk en de kinderen genieten altijd volop tijdens de sporttoernooien. Vraag Ermelose volwassenen naar hun basisschooltijd, dan zeggen de meesten de beste herinneringen te hebben aan de sportevenementen.

Groep 7 van de Bernhardschool heeft vorige week dinsdag het 18e Schoolvoetbaltoernooi gewonnen en daarmee de titel van vorig jaar geprolongeerd. De grote winnaar bij de andere groepen werd de Beatrixschool, die zowel bij groep 6 als bij de meisjes de titel in de wacht sleepte. Het populaire toernooi waarna vrijwel alle Ermelose basisscholen deelnemen werd op maandag 23 en dinsdag 24 februari, de eerste twee dagen van de Voorjaarsvakantie afgewerkt voor bomvolle tribunes van sporthal Calluna.

Door Bram Burggraaff.

Poulewedstrijden
Maandagmorgen werden de poulewedstrijden van groep 6 gespeeld. Van de 17 deelnemende teams plaatsten de Beatrix 1, de Juliana 1, de Schakel en de Waterval zich voor de kruisfinales. ’s Middags was het de beurt aan groep 7. Van de 13 deelnemende teams gingen de Bernhard 1, de Juliana 1, de Margriet en de Schakel door naar de kruisfinales. Aan de poulewedstrijden bij de meisjes werd deelgenomen door 12 teams. Voor de kruisfinales plaatsten zich: Juliana 2. Beatrix 1, de Schakel en de Margriet.

Kruisfinales
Dinsdagmiddag werden de finalewedstrijden gespeeld. Bij de kruisfinales van de meisjes eindigde de wedstrijd tussen de Schakel en de Juliana 2 in 1-1. Vervolgens werden de penalty’s beter benut door de Schakel, die zich zodoende doorging naar de finale. De Beatrix 1 plaatste zich overtuigend voor de finale door de Margriet met 5-1 te verslaan. Bij groep 6 eindigde de kruisfinale tussen de Waterval en de Schakel in 2-2. De Waterval nam vervolgens de penalty’s beter en ging door naar de finale. In de andere kruisfinale plaatste de Beatrix 1 zich voor de eindstrijd door de Juliana 1 met 3-1 te verslaan. De finalisten bij groep 7 werden de Bernhard 1 na een 1-0 overwinning op de Juliana 1 en de Margriet die de Schakel met 2-0 versloeg.

Finales
De finale bij de meisjes ging tussen de Schakel en de Beatrix 1. Marieke Walinga opende de score voor de Schakel, maar in dezelfde minuut maakte Mariëlle Bosch de 1-1 gelijkmaker. Nadat Mariëlle Bosch (2x) en Marcella van Eijle de Beatrix naar een 4-2 voorsprong schoten, kwam de Schakel terug tot 4-2 door een doelpunt van Alinda Vleesenbeek. Marcella van Eijle maakte aan alle onzekerheid een einde door 5-2 te scoren, zodat titel naar de Beatrix 1 ging. Bij groep 6 was de finale meer spannend dan fraai, waarbij de Beatrix 1 en de Waterval weinig voor elkaar onder deden. Het logische gevolg was een 0-0 eindstand, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Marcel Huisman en Remco van Rijn scoorden voor de Beatrix en Sharan Visser voor de Waterval. Grote held werd Beatrix-keeper Jannick de Groot, die net als zijn grote voorbeeld Ben van Veldhuizen (de doelman van DVS 1), gehurkt op de lijn stond en met geweldige reacties twee penalty’s stopte. De finale bij groep 7 kende ook veel spannende momenten. Het beslissende doelpunt werd gemaakt door Paul Tomassen die fraai 1-0 scoorde. De Margriet had heel erg pech toen een geweldig afstandsschot één seconde na het eindsignaal achter de keeper van de Bernhard in het doel belandde.

Afscheid
Na afloop van het toernooi bedankte organisator Ties Kleefman scheidsrechter Den Hartog, de toernooileiding (de heren Foppen en Koster), de gemeente Ermelo en het personeel van Sportcentrum Calluna. Tevens werd er afscheid genomen van dhr. Adam, die vele jaren in de toernooileiding zat en zijn naam gaf aan de wisselbeker die ieder jaar aan de winnaar bij de meisjes wordt uitgereikt. Hij overhandigde voor het laatst de K. Adambeker aan Mariëlle Bosch, de aanvoerster van de Beatrix 1. Ook voor haar was het een bijzonder moment. Nadat de talentvolle speelster van DVS in de twee voorgaande jaren de tweede en derde prijs had veroverd, won ze met haar team nu eindelijk de hoofdprijs. Dhr. B. Verhoef overhandigde de B. Verhoefbeker aan de winnaar van groep 6, de Beatrix 1. Tenslotte reikte dhr. W. Foppen voor het tweede achtereenvolgende jaar de W. Foppenbeker uit aan de winnaar van groep 7, de Bernhard 1.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen