VSG start burgerinitiatief voor schaak/damtafels in Ermelo

Sape Westra (links) en Wesley Roelofsen schaken in de open lucht.
Foto: VSG Ermelo

Het Veluws Schaakgenootschap (VSG) wil graag dat er in de gemeente Ermelo een aantal schaak/damtafels wordt geplaatst. De Schaakvereniging is daarom een burgerinitiatief begonnen. Er is een petitie gestart die door de burgers van Ermelo kan worden ondertekend.

Van Bram Burggraaff.

Actieplan
Dit initiatief moet leiden tot een actieplan wat in het najaar van 2021 wordt aangeboden aan de gemeenteraad. In dertig Nederlandse gemeentes staat een schaaktafel of een schaak/damtafel onder het mom ‘Schaken brengt mensen bij elkaar’.

Leefbaarheid vergroten
“Dat is precies waarom het Veluws Schaakgenootschap dit burgerinitiatief heeft opgezet.” Aan het woord is Sape Westra, voorzitter van VSG en al jaren een fervent schaker. “Volgens ons wordt de leefbaarheid in wijken vergroot door het plaatsen van schaak/damtafels. Mensen ontmoeten elkaar, spelen met elkaar en hebben contact met elkaar. Er komen mensen bij staan, anderen gaan meedoen en voor je het weet ontstaan er nieuwe relaties.”

‘Urban chess’
Het idee van een burgerinitiatief werd geboren, toen VSG-lid Onno Wolters in het kader van het project jeugd en politiek mee liep met een lid van de gemeenteraad. Er werden gesprekken gevoerd over leefbaarheid in Ermelo en al gauw kwam de term ‘urban chess’ ter sprake. De schaakclub werd benaderd of zij dit zou willen oppakken. “We hebben dit eerst in ons bestuur besproken, daarna hebben we leden gevraagd of zij schaak/damtafels in Ermelo zouden willen ondersteunen. Mensen waren enthousiast.”

Schaak/damtafels
Het idee van VSG is dat door een aantal leden geregeld activiteiten worden georganiseerd bij de schaak/damtafels. “Dit kunnen schaak- of damlessen zijn, maar ook kleine toernooien of andere groepsactiviteiten. In verschillende gemeentes blijkt dat het regelmatig aanbieden van activiteiten op vaste momenten goed werkt.”

Onderteken petitie
Westra vermeldt dat hij inmiddels gesprekken heeft gevoerd met de wijkregisseur van Ermelo en met Joke Pieters, lid van het bestuur van Wijkvereniging West. “Beide gesprekken waren erg positief. Ik hoop dat veel inwoners van Ermelo de petitie ondertekenen, zodat de gemeenteraad niet om dit burgerinitiatief heen kan. Op de website van VSG staat hoe mensen de petitie kunnen ondertekenen.”

‘Aanschuiven’
Er zijn verschillende soorten schaak/damtafels; gemaakt van steen met daarin één bord, maar ook grote op houten picknicktafels lijkende met twee of drie borden. Sommige tafels hebben er aan bevestigde zitjes, maar er zijn ook tafels zonder zitje, waardoor een rolstoel gemakkelijk kan ‘aanschuiven’.

Schaakparken
De verschillende tafels hebben echter één ding gemeen; ze nodigen uit tot samen komen en samen spelen. In veel gemeentes wordt gesproken van een succeservaring. De aanwezigheid van de tafels maken het park of het plein waar ze staan tot een actieve ontmoetingsplek voor inwoners. In grote steden als New York, Moskou en Wenen zijn echte schaakparken met twintig schaaktafels. Daar zijn ze een belangrijk onderdeel van het sociale leven.

Concentratievermogen
Het idee van de schaaktafels op openbare plaatsen in Nederland is afkomstig van Jesus Medina Molina uit Vleuten. Jesus begon zelf met schaken, toen één van zijn dochters het leerde. Hij zag dat schaken het concentratievermogen van zijn dochter vergrootte, waardoor ze gemakkelijker ingewikkelde schooltaken kon uitvoeren. Daarnaast merkte hij dat spelen mensen bij elkaar brengt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen