Ermeloers op de schaats bij de laatste Elfstedentocht

Foto: archief Jan de Roo

De 95e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen’ uit de oude doos is een artikel van donderdag 9 januari 1997 over de Ermelose inbreng bij de vijftiende en laatste Elfstedentocht van zaterdag 4 januari 1997.

Natuurlijk kon niet iedereen meedoen aan de Elftstedentocht. Maar daarom niet getreurd, Ermelo heeft immers een prachtige ijsbaan ‘De Kanovijver’, waar jong en oud zich al enkele weken prima vermaakte, laat bijgaan de archieffoto van Jan de Roo zien.

Door Bram Burggraaff.

Elfstedenkoorts
Natuurlijk stak de Elfstedenkoorts, die de afgelopen weken wijd om zich heen greep, ook Ermelose schaatsliefhebbers aan. Zo brachten veertien plaatsgenoten de vijftiende Elfstedentocht van afgelopen zaterdag tot een goed einde. De enige wedstrijdrijder was Egbert Vossebelt. De nu 63-jarige Ermeloër kwam om 13.45 uur over de eindstreep, slechts twee minuten buiten de tijd. Vossebelt, die in 1956, 1963, 1985 (19e plaats) en 1986 de wedstrijd ook reed, kreeg kramp tijdens de 1800 meter die gelopen moest worden voor men het ijs op kon en verloor daarmee veel tijd. Over de rest van de tocht was hij tevreden.

Problemen bij Sneek
Egbert Vossebelt: “Ik heb een goede voorbereiding gehad. Toen ik vrijdag hoorde van de problemen bij Sneek, waarbij men er vanuit ging dat de meeste toerrijders daar met bussen vervoerd moesten worden, heb ik gekozen voor de wedstrijd. Het is net niet gelukt, toch ben ik niet ontevreden.’’

Loodzware tocht
De algemene indruk van de Ermelose deelnemers was, dat de eerste helft van de tocht met de wind mee, weinig problemen had opgeleverd. Vanaf Franeker moesten de schaatsers echter tegen een harde noordoostenwind opboksen, waardoor het een loodzware tocht werd. Unaniem was men lovend over het fantastische publiek.

Enige dame
De enige Ermelose dame, die de Tocht der Tochten volbracht, was Gonnie de Groot. Zij deed er precies 14 uur over en reed even na 21.00 uur over de finish in Leeuwarden. Apetrots was ze op haar prestatie. Het was de derde keer dat Gonnie meereed. In 1985 eindigde de monstertocht voor haar in een drama. Ze stootte met haar hoofd tegen een balk en moest opgeven. Dit keer bracht ze, net als in 1986, de tocht wel tot een goed einde, mede dankzij de juiste kleding en goede begeleiding van haar echtgenoot. Voor de tweede dame uit Ermelo, Albertine Buytenhuis viel het doek halverwege bij Bolsward. Haar 52-jarige vader Willem, ook succesvol in 1985 en 1986, volbracht de tocht wel. Zijn tijd was 11.20 uur.

Calluna
Sportcentrum Calluna was met twee deelnemers weer goed vertegenwoordigd. De 44-jarige badmeester Willem Hamstra die ook startte in 1985 en in 1986 zelfs de wedstrijd reed, voltooide de tocht nu in 10 uur. De 53-jarige Willem Kamphorst, ook werkzaam in Calluna, kwam naar 10.30 uur over de finish. Ook in de 1985 volbracht hij de tocht, maar in 1986 viel hij uit na een ongelukje.

De familie Hamstra was weer goed vertegenwoordigd, want ook Karel, de 37-jarige broer van Jan, reed de tocht uit in 10.30 uur. Hij volbracht de tocht ook in 1986, nadat hij in 1985 had moeten opgeven. De 52-jarige Bart Hamstra, een neef van Jan en Karel kwam na geslaagde optredens in 1985 en 1986 nu in 11.40 uur over de finish.

De trainingsmaatjes Wim Sierksma en Theo Berendsen voltooide de vijftiende Elfstedentocht ook ruim binnen de tijd. Wim Sierksma werd maandagmorgen op de Klokbeker, de school waar hij werkzaam is, gehuldigd en toegezongen. De 47-jarige Sierksma, die ook in 1985 en 1986 de eindstreep ruim binnen de tijd passeerde, voltooide deze keer de tocht in 13 uur.

De 49-jarige Berendsen was 13.15 uur onderweg. Hij voltooide zijn eerste Elfstedentocht in 1985. In 1986 was de Ermelose gemeente-ambtenaar minder fortuinlijk. Toen kwam hij met nog slechts 32 kilometer voor de boeg na een duw tegen een betonnen pijler van een brug terecht en moest met 12 hechtingen en een zware hersenschudding opgeven.

1956
De 61-jarige Wouter van Nijhuis was er in 1956 ook al bij. Evenals in 1963 lukte het hem toen niet de tocht te volbrengen. In 1985 en 1986 verdiende hij echter wel het felbegeerde Elfsteden-kruisje. Van Nijhuis kwam deze keer na 14.15 uur over de finish. Piet de Wilde was in 1956 al succesvol deelnemer. Bij de barre tocht van 1963 was hij één van de zeer vele uitvallers. Na succes in 1986 deed de 59-jarige Ermeloër nu 11.30 uur over de tocht. De 52-jarige Dirk Endendijk voltooide net als in 1985 en 1986 de tocht, dit keer in 11.45 uur. Bovendien behoorde Dirk tot de groep van slechts 153 deelnemers, die de loodzware Elftstedentocht van 1963 tot een goed einde bracht. Harm Endendijk, de 19-jarige zoon van Dirk, deed voor het eerst mee en eindigde in dezelfde tijd als zijn vader.

Jongensdroom
Een opmerkelijke prestatie leverde Luup Blom. De 120 kilogram wegende debutant kwam na ruim 14 uur over de finish. Voor Blom was met de deelname aan deze vijftiende Elfstedentocht een jongensdroom in vervulling gegaan en hij genoot dan ook intens van deze dag. In het weekend na de Tocht der Tochten legde de 39-jarige PMT-beheerder zijn ervaringen vast in een uitgebreid verslag. Enkele citaten: “Om 6.00 uur in de startkooi. Je denkt dan, hoe lang is 200 kilometer eigenlijk en wat staat me te wachten. In Franeker duizenden toeschouwers, die schijnbaar op jou staan te wachten en jou toejuichen. In de ‘Hel van het Noorden’ moet je zo af en toe janken van ellende en je bent echt niet de enige. Je rijdt soms half blind en stuurloos de kant in en dan krijg je hulp van een onbekende die al vanaf Stavoren achter je rijdt. In Dokkum weet je dat je het gaat halen. En dan het laatste stuk op de Bonkervaart; niet te snel schaatsen, genieten van iedere seconde. Na afloop druk je een agent de hand, je bedankt hem en met hem heel Friesland voor deze onvergetelijke dag’’, aldus Luup Blom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen