Deel 2 Duikteam Ad Fundum uit Ermelo gaat tot op de bodem

Wim en Rin Westerhuis met Ad Fundum in Egypte.
Wim en Rin Westerhuis met Ad Fundum in Egypte.
Foto: Rudy van Geldere

In de 77e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een artikel in 3 delen van donderdag 10 augustus 1995 over duikteam Ad Fundum. (Latijns voor ‘tot op de bodem’) Er zal ingegaan worden op alle facetten van deze toen snelgroeiende vereniging. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Sportduikbrevet
Iedere woensdagavond traint de jeugd van 18.00 tot 19.00 uur, dat is de eerste ster-opleiding voor de nieuwe leden. Van 19.00 tot 20.00 uur zijn er trainingen voor snorkelen, het eerste ster sportduikbrevet en het tweede ster sportduikbrevet. Iedere zondagmorgen zijn er van 9.00 tot 10.00 uur trainingen voor de tweede ster gebrevetteerden. In de afgelopen drie jaar hebben al vele seniorleden hun eerste en tweede sterbrevet gehaald.

Juniorenbrevet
Woensdag 5 juli jl. heeft Ad Fundum voor de eerste maal aan drie jeugdleden het juniorenbrevet mogen uitreiken. Omdat zij de leeftijd van 15 jaar nog niet bereikt hebben, kunnen zij nog niet deelnemen aan het officiële IADS-examen. Het examen dat de jeugdleden hebben moeten afleggen, scheelt echter niet veel van het seniorenexamen. Wilco Hoeve, Jochem Kaspers en Alexander Pul zijn alle drie glasrijk geslaagd en gaan zich nu voorbereiden op hun eerste sters examen. Voor het eerste sters examen slaagden dit jaar: Gerard de Beurs, Gerard Braakhuis, Cor Brouwer, Marjan Brouwer, Ruud van Eyle, Jolanda Groeneveld, Rob Groeneveld, Gerrit Grootkarzijn, Marije Hagendoorn, Gert-Jan Hielkema, André Schonewille, Bas Schuurkamp, Peter Soors d’Ancona en Ronald Wallenburg. Voor het tweede sters examen slaagden: Jan van den Berg, Willem Glimmerveen, Bert Schiffmacher, Dirk Tuin, Jan Huizinga, Anouk van der Staay en Tineke Smit.

Niet zo maar
Dat men het sportduikbrevet niet zomaar kreeg, moge blijken uit het feit dat de helft van de examenkandidaten hun theorie-examen niet in één keer haalde. Behalve een theorie-examen van twee uur moest er ook nog een binnenwater-examen afgelegd worden met en zonder perslucht. Ook tijdens het buitenwater-examen deed men zeer verschillende oefeningen, onder anderen geblindeerd een parkoers volgen, zwemmen zonder duikbril, buddy-breathen (met twee duikers één adem-automaat gebruiken), touwknopen, lijnsignalen en een vrije duik (zonder persluchtapparatuur) naar zes meter diepte. Daarna volgden nog de conditieproeven van snorkelen met en zonder duikapparatuur, het vervoeren van een slachtoffer en het kunnen lezen van zeekaarten. Voor de één sters is het examen iets beperkter, maar daarom niet minder zwaar. Eénmaal in het bezit van een sportduikbrevet kan men zonder problemen duikapparatuur huren in het buitenland en verantwoord deelnemen aan de daar georganiseerde duiken.

Theorielessen
Zodra een duik(st)er voldoende heeft geoefend in het zwembad kan hij of zij gaan deelnemen aan de bijna wekelijkse buitenduiken, het duiken in plassen en meren in heel Nederland. Ook het duiken in de Zeeuwse wateren is bij Ad Fundum populair. Hier trekt men regelmatig een weekend voor uit, vaak met het hele gezin. Jaarlijks wordt er een buitenlandse duikreis georganiseerd. Ad Fundum is in haar korte bestaan al in Lanzarote, Egypte en Kroatië geweest. Deze zomer gaan leden van Ad Fundum op vakantie naar Spanje. Voor oktober 1995 staat de Rode Zee op het programma. Het is altijd een geweldige ervaring om vissen en andere dieren onder water te bekijken. Voor volgend seizoen staan onder andere op het programma: Onderwaterfotografie, onderwaterbiologie, rescue-diving, Noordzee-duiken en instructie-opleidingen.

Belangstelling?
Wie belangstelling heeft, kan gratis een maand bij de duikvereniging meetrainen, alvorens te beslissen lid te worden. Het lidmaatschap bedraagt 20 gulden per maand voor 14- en 15-jarigen en 30 gulden per maand voor 16 jaar en ouder. Voor het maken van een buitenduik is bij de vereniging de benodigde apparatuur te huur. Per gehuurd artikel (fles, ademautomaat, jacket e.d.) wordt 5 gulden in rekening gebracht. Verhuur kan alleen aan leden, die zwembadles 8 hebben gehad en in overleg met de trainer.

Sportkeuring
Voor men met duiken kan beginnen moet een uitgebreide sportkeuring ondergaan worden (kosten 100 gulden). Ook dient men een ‘logboekje’ aan te vragen bij de IADS, een internationale overkoepelende organisatie van duikscholen en -clubs. Het inschrijfgeld bedraagt bij toetreding 45 gulden voor één jaar contributie, logboek en duikpas. Daarna is de contributie 20 gulden per jaar.

Duiken met buddies
Bij het vaststellen van de medische keuring voor de onderwatersport is geprobeerd een evenwicht te vinden tussen volledigheid en betaalbaarheid, waarbij de veiligheid en zekerheid voorop staan. Uithoudings- en krachtontplooiingstesten behoren niet tot de keuring. Onder water is vooral beheersing van belang en zeker niet het streven om grenzen te verleggen of records te breken. Bij een goede duikprestatie behoren onaangesproken reserves. Er is van afgezien om ‘beheersing’ te testen bij de sportkeurig. Dat zal men als vereniging en als individu meten doen. Er wordt altijd gedoken met buddies; met houdt elkaar in de gaten en springt bij, indien nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen