Sape Westra van VSG Ermelo moet rennen voor zijn schaakleven

Sape Westra (rechts).
Foto: archief

Zo rustig als de vorige competitieronde verliep bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG), zo onderhoudend was de ronde deze week. Koploper Bas West dacht onder de witte aanval van Onno Wolters uit te komen door stukken af te ruilen.

Tactisch grapje
Hij overzag een tactisch grapje dat Onno een stuk opleverde. Daarna toonde Onno zijn technisch kunnen door Bas kansloos te laten verliezen. Gerard de Hoop verloor in recordtempo van Dirk van Setten, die een zwarte openingsverrassing toepaste. Toen Gerard na pionverlies zo maar een stuk liet slaan, gaf hij op.

‘Man met het plan’
Olaf Vlieger kwam met wit zeer voordelig te staan tegen Henri Bosch. Olaf ruilde echter te veel af en zijn voordeel ebde weg. Toen Henri daarna passief speelde, was Olaf de ‘man met het plan’ en wist alsnog te winnen.

Oorlog
Sape Westra deed koning Phyrrus verbleken. Deze oude koning had een geweldig leger, maar werd voortdurend gedwongen oorlog te voeren. Hij won alle veldslagen, maar op het laatst was zijn leger een heel klein gedesillusioneerd groepje. Sape kreeg een geweldige zwarte aanval tegen Ralf, die zich voortdurend aan de laatste strohalm klampte. Vervolgens moest Sape een heel lastig te beoordelen keuze maken. Hij kreeg een miniem materiaalvoordeel, maar moest rennen voor zijn schaakleven. Toen Sape ten koste van veel bedenktijd de klus klaarde en ook nog een stuk won, leek de strijd voorbij. Echter, Sape gaf zijn dame weg en moest noodgedwongen het sportieve remiseaanbod van Ralf accepteren.

Witte dame
Ferry Lunek trakteerde Henk Miedema op een zwarte pion, maar deed zich daarna tegoed aan een stuk en de witte dame, waarna Henk opgaf.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden