Bennie Dekker plaag voor Ajax-verdediging: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Bennie Dekker.

De Ermelose voetballer Bennie Dekker vertrekt na een aantal succesvolle jaren in het eerste elftal van DVS’33 Ermelo in 1992 naar het eerste divisionist NEC. Het hoogtepunt bij de Nijmeegse ploeg beleeft de Ermelose profvoetballer in het KNVB-bekertoernooi van het seizoen 1993-1994, waarin NEC de finale bereikt door in stadion De Meer met 1-2 te winnen van Ajax. Zeven spelers van het Amsterdamse team maken ook deel uit van het elftal, waarmee Ajax een jaar later de Champions League wint, te weten Edwin van de Sar, Frank de Boer, Danny Blind, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Marc Overmars. In de finale op Hemelvaartsdag tegen Feyenoord, die door NEC nipt met 2-1 werd verloren, scoorde Bennie Dekker de enige Nijmeegse treffer. In de 53e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos de verslagen van de halve bekerfinale Ajax – NEC van 20 maart 1994 en de bekerfinale Feyenoord-NEC, die op 12 mei 1994 gespeeld werd in de Rotterdamse Kuip.

Door Bram Burggraaff.

In de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi gebeurde het onvoorstelbare; eerstedivisionist NEC bleek met 1-2 te sterk voor het ‘grote’ Ajax, dat normaal thuis vrijwel niet te kloppen is. De Nijmeegse ploeg deed geen moment onder voor de ‘eenzame’ koploper in de PTT Telecompetitie en de aanvallers Bennie Dekker, Cees Lok en Danny Hoekman waren een constante plaag voor de Amsterdamse verdedigers. Voor Bennie Dekker, de Ermelose speler van NEC, was het net een droom. “Het is ongelooflijk dat we hier gewonnen hebben. En dan te bedenken dat ik door een lichte blessure die ik gisteren tijdens de training opliep, bijna niet kon spelen. Last van plankenkoorts had ik niet. Je bent van tevoren natuurlijk wel gespannen, maar als je éénmaal op het veld staat, valt dat van je af. Dan blijkt dat het gras er hier net zo uitziet als ergens anders en dat de spelers van Ajax ook maar gewone jongens zijn. We gingen goed van start, het lukte me zelfs om Frank Rijkaard een keer tussen de benen door te spelen. Dat geeft natuurlijk zelfvertrouwen.’’

Handen vol
Bennie Dekker speelde inderdaad een opmerkelijke wedstrijd. Als rechtsbuiten vond hij Frank de Boer tegenover zich. De gelouterde prof had zijn handen vol aan Dekker voor wie vele Ermelose supporters op de tribune zaten. NEC ging fel van start en probeerde Ajax op eigen helft vast te zetten. In de eerste tien minuten glipte Bennie Dekker tweemaal langs Frank de Boer en kon de bal gevaarlijk voorzetten. In de 11e minuut kwamen de Nijmegenaren op voorsprong. Uit een scherp genomen vrije trap van Danny Hoekman scoorde Jeffrey Kooistra 0-1. Hierna kreeg Ajax een aantal kansen, maar Peter van Vossen, Stefan Petterson, Dan Petersen en Marc Overmars stuitten op de kort dekkende NEC-defensie. In het laatste kwartier van de eerste helft zorgde Bennie Dekker met twee messcherpe voorzetten van rechts weer voor veel onrust in de verdediging van de Amsterdammers.

Prijsschieten
Ajax ging in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. NEC verstopte zich echter niet en hield constant drie man voor. Bennie Dekker was nog een keer gevaarlijk, toen zijn afzwaaide voorzet maar net overging. In de 75e minuut kwam Ajax op gelijke hoogte door een bekeken schot van Danny Blind:1-1. De droom voor de Nijmeegse ploeg leek voorbij. NEC bleef echter de aanval zoeken en gokte niet op een eventuele verlenging. In de 78e minuut kon een voorzet van Dekker nog net worden weggewerkt en in de 81e minuut ging een schot van de Ermelose aanvaller via Sonny Silooy over de achterlijn. Uit de daaropvolgende corner werd de bal eerst nog weggewerkt, maar opnieuw voorgebracht. Vervolgens leek het wel prijsschieten op het doel van Ajax, waarbij uiteindelijk Cees Lok van dichtbij raak schoot: 1-2. Ajax deed er nog alles aan, maar kwam niet verder dan een kopbal op de lat van Frank de Boer.

Uitstekend
Na afloop legde een zeer teleurgestelde Ajax-trainer Louis van Gaal uit wat het probleem bij Ajax was. “Sinds de nederlaag tegen PSV is Ajax de vorm en het zelfvertrouwen kwijt en mist ook nog een aantal belangrijke spelers vanwege blessures. We hebben in vijf dagen tijd driekwart van het seizoen weggegooid. Wat overblijft is de landstitel. We hebben een grote voorsprong, maar zullen er nog voor moeten knokken.’’ De verzamelde pers had verder weinig te vragen, wat van Gaal deed verzuchten: “Ik heb het nog nooit zo stil gehad hier.’’ Zijn Nijmeegse collega Jan Pruijm was heel wat beter de spreken. Hij meldde, dat hij vooraf zijn ploeg al 40% kans gaf. Over Bennie Dekker zei hij: “Bennie heeft uitstekend gevoetbald, zeker als je bedenkt dat hij voor de eerste keer tegen Ajax speelde en dan nog wel in De Meer.”

Finale
De Ermelose profvoetballer Bennie Dekker speelde op Hemelvaartsdag met zijn elftal NEC de KNVB-bekerfinale in de Kuip tegen Feyenoord. De oud-DVS’er kreeg veel complimenten voor zijn spel in de met 1-2 gewonnen halve finale tegen Ajax, toen hij een voortdurende plaag was voor zijn directe tegenstander international Frank de Boer. Ook in de wedstrijd tegen Feyenoord was Bennie Dekker diverse malen gevaarlijk. Een voorzet van de Ermelose vleugelspits op Kees van Wonderen ging net naast, terwijl doelman Ed de Goey redde, toen hij Carlos van Wanroy bediende. Feyenoord kwam op voorsprong door een benutte penalty van Ruud Heus, nadat de buitenspel staande Gaston Taument was gevloerd in het strafschopgebied.

Treffer Dekker
Nadat John van Loen in de tweede helft 2-0 had gescoord, leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Rotterdammers. NEC dat de hele wedstrijd gelijkwaardig was geweest aan Feyenoord, kwam echter kort voor tijd terug. Na een geweldig schot van Cees van der Linden kwam de bal via keeper de Goey weer het veld in en kopte Bennie Dekker in de rebound de 2-1 binnen. De tijd die NEC nog restte bleek echter te kort om nog een verlenging af te dwingen. Bennie Dekker: “Het was natuurlijk een geweldige ervaring om in een uitverkochte Kuip voor 47.000 toeschouwers te voetballen en dan nog te scoren ook.’’