Schaken om cd’s, Edammer kazen, vulpennen tot flessen whisky: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Foto: Gescande foto: Fotostudio Merjenburgh

In de 50e aflevering van sportartikelen uit de oude doos een verslag van de tiende editie van het VSG-Rapidtoernooi, dat gehouden werd op zaterdag 22 januari 1994.

Door Bram Burggraaff.

Het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) houdt sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw jaarlijks een open schaaktoernooi, het Rapid Toernooi, later omgedoopt tot Rie Timmertoernooi. Eind januari van ieder jaar nemen vele schakers van VSG, uit de regio en zelfs uit alle windstreken van het land deel aan dit populaire evenement. Jarenlang werd het Rapidtoernooi gehouden in de aula van Christelijk College Groevenbeek. Daarna verplaatste het ‘speelveld’ zich naar Echo’s Home ‘De Schakel’ aan de Leuvenumseweg.

Maar liefst 121 schakers
Het Veluws Schaakgenootschap hield afgelopen zaterdag het tiende Rapidschaaktoernooi in de gezellige ambiance van de aula van Christelijk College Groevenbeek. Maar liefst 121 schakers van Groningen tot Tilburg streden in vijf partijen van vijftig minuten om de 62 prijzen in natura, zoals cd’s, Edammer kazen, vulpennen, flessen whisky, enzovoort. In totaal ging de helft van deelnemende schakers met een mooie prijs naar huis. Dit keer was er een extra invitatiegroep, samengesteld uit louter winnaars van vorige toernooien. Evenals voorgaande jaren verleende Groevenbeek gastvrij onderdak aan het door de Rabobank gesponsorde evenement. Als tegenprestatie mochten leerlingen van de scholengemeenschap gratis deelnemen aan het toernooi; dit keer waren dat er vijf.

Succesvol
De deelnemers van VSG waren deze keer zeer succesvol. Maar liefst zeven schakers van de organiserende vereniging werden winnaar van hun groep, te weten Sape Westra (B-groep), Philip Boer (C-groep), Rob Boterenbrood (D-groep), Karel Bekker, Beert Riphagen, Klaas Mosterd en Marcel van Oevelen. In de sterke winnaarsgroep was oud-VSG’er Bas van Galen veruit de sterkste met een score van negentig procent. Bas is meester en speelt op het tweede bord in Utrecht, het hoogste niveau in Nederland. Ook oud-lid Henk Brons won zijn groep. Leonard Kraaijenbrink, Henk Mante, David Vecht, Lambert Korterink, Andries Mellema en mevr. Weenink (allen VSG) konden zich ook aan de prijzentafel melden. De verenigingsprijs, een mooie schaakklok ging naar BDSV uit Barneveld. Om 16.45 uur sloten voorzitter Visscher en wedstrijdleider Boer het succesvolle toernooi af.

OSBO-competitie
In de externe OSBO-competitie verloor VSG 1 met 4 ½ – 3 ½ nipt van Zutphen. Bas West, Rob Hollmann en Rob Boterenbrood wonnen hun partij, Rie Timmer bereikte remise. In de 14e ronde van de interne competitie hebben Visscher, Timmer en Mondria zich geplaatst voor de kampioensgroep.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden