Sportgala Ermelo Sportlive trekt 2300 bezoekers: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Danny en Veronique van de Pol.
Danny en Veronique van de Pol.
Foto: Gescande foto: Arend Compagner

In de 48e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een verslag in 2 delen van het sportgala Ermelo Sportlive. Het evenement werd gehouden op woensdag 29 december 1993 in sporthal Calluna. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 2.

Door Bram Burggraaff.

Ook de tweede editie van Ermelo Sportlive is een succes geworden. In totaal trok het evenement op woensdag 29 december 1993 zo’n 2300 toeschouwers naar sporthal Calluna, wat een record betekende. In 1992 koos de organisatie de eerste keer voor een groot opgezet evenement met twee turngala’s, een kinderprogramma en de sportverkiezing. Door het succes van de beide turngala’s en de sponsoring bleef men toen net uit de rode cijfers. Dit jaar was gekozen voor een veel soberder aanpak met een middag- en een avondprogramma. Met name door het succes van het optreden ’s middags van Bassie en Adriaan en de sponsoring door de Ermelose middenstand kon Ermelo Sportlive 1993 worden afgesloten met een positief saldo. Onder de bezoekers ’s avonds bevonden zich diverse vertegenwoordigers van B&W en de gemeenteraad.

Spectaculair
De avond begon spectaculair met een kerstman die uit het dak naar beneden getakeld werd en het nodige vuurwerk. Henk Mulder, de presentator van het Sportgala bracht met zijn ‘snelle’ benadering veel vaart in het programma. De diverse onderdelen werden muzikaal omlijst door de ‘Swinging Peacocks’, het dweilorkest van muziekvereniging Excelsior, dat voor veel sfeer zorgde. De demonstraties turnen, schermen, karate, jazzdance, trampolinespringen en de vlaggenparade van de Sport Fit 55-plus groep vielen bij het publiek in goede aarde. De bekende keeper Stanley Menzo van Ajax verzorgde met jeugdvoetballers van DVS’33, FC Horst en EFC’58 een voetbaldemonstratie. Hoogtepunten van de avond waren het bekend maken van de winnaars van de sportverkiezingen door burgemeester P Th. Bunjes.

Ajax-keeper Stanley Menzo verzorgt een demonstratie met Ermelose jeugdvoetballers (gescande foto: Fotostudio Merjenburgh)


Kritisch

De voorzitter van Ermelo Sportlive was na afloop tevreden maar ook kritisch: “We zijn zeer tevreden over de gang van zaken dit jaar. Het kinderprogramma was uitverkocht en vanavond verliep het uitstekend. Het programma zat prima in elkaar en er zat vaart in. Na afloop werden we gecomplimenteerd door burgemeester Bunjes. We zullen snel beginnen met het bekijken van de mogelijkheden voor volgend jaar. De sportverkiezingen moeten een traditie worden in Ermelo. Teleurstellend is de geringe respons van een aantal verenigingen van wie sommigen het zelfs helemaal lieten afweten. Men laat wat dat betreft een enorme kans liggen om zich te presenteren voor een groot publiek. Bovendien laten deze verenigingen de gemeente en de sponsors, waar zij voor subsidie en sponsorgelden van afhankelijk zijn, in de kou staan. Ermelo Sportlive als demonstratie van de totale sport en als manifestatie van eenheid in de sport, zou door alle verenigingen gedragen moeten worden. Het getuigde van weinig sportiviteit richting collega-verenigingen en een zeker egoïsme, dat clubs die geen genomineerden voor de diverse titels hadden, niet aanwezig waren. Veel verenigingen zijn te sterk op zichzelf gericht en vinden het verder allemaal wel goed.’’

Sportraad
Diezelfde houding ziet Roelofs ook ten aanzien van de Sportraad. “Zolang alles vrij soepel verloopt, denk men dit overkoepelende orgaan niet nodig te hebben. Daarbij wordt niet beseft, dat een zwakke Sportraad in tijden van problemen en bezuinigingen niet als serieuze gesprekpartner wordt gezien door de gemeente. Het jaar 1994 wordt er wat betreft de gemeentelijke uitgaven voor de sport pas op de plaats gemaakt, maar voor de daaropvolgende jaren is er zwaar weer op komst. Daarom is een bundeling van verenigingen in de Sportraad van groot belang. Er kan dan in een vroeg stadium overleg gevoerd worden met de gemeente, die zich altijd positief tegenover de Sportraad heeft opgesteld. Mochten verenigingen het laten afweten, dan zal de Sportraad verdwijnen. Men moet dan apart met de gemeente gaan overleggen. De vraag is of de gemeente daartoe bereid is en of de verenigingen dan niet veel zwakker staan.’’

Lachspektakelshow
Ook Bassie en Adriaan traden op met hun Lachspektakelshow. De 1600 toeschouwers betekenden een absoluut record in het bijna 20-jarig bestaan van sportcentrum Calluna. Het middagprogramma was een onderdeel van Ermelo Sportlive 1993, dat voor de tweede maal werd gehouden.

Leuke look-a-likes
Op dezelfde dag werd bij Videoland in de Stationsstraat een Bassie en Adriaan look-a-like wedstrijd gehouden. En hoewel de opkomst niet in vergelijking stond met de toeschouwersaantallen in Calluna, waren er leuke look-a-likes te zien. Vooral Bassie werd perfect geïmiteerd. Danny en Veronique van de Pol en Maarten van Bolhuis verdienden met hun creaties een mooi Bassie en Adriaan pakket.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen