Jaap Tempel: ‘Bij DVS bewust gekozen voor spelers uit de eigen opleiding’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Jaap Tempel, een man met een DVS-hart.
Foto: Gescande foto: Henk van den Berg

In de 43e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een interview in 2 delen van donderdag 29 juli 1993 met Jaap Tempel, de toenmalig technisch coördinator van DVS’33 Ermelo. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Jaap Tempel vervult de functie van technisch coördinator sinds 1989 en als de leden er dit najaar mee akkoord gaan, ook de komende drie jaar. Onder zijn leiding is er een duidelijke lijn gekomen in de jeugdopleiding bij DVS. Eén en ander moet gaan resulteren in een goede doorstroming vanuit de jeugd naar de seniorenselectie. Het werk van de laatste jaren begint vruchten af te werpen, want diverse spelers uit de A1-team speelden al één of meerdere keren succesvol in het eerste team.

Trainer
De 52-jarige Jaap Tempel is een geboren Ermeloër. Na de lagere school ging hij voetballen bij DVS met jongens als Wim van Leeuwen en Eef Woutersen. Tempel: “Begin zestiger jaren speelde ik in het eerste elftal onder andere samen met Bertus van Nieuwenhuizen, Gijs van Hunenstijn en Jan van de Vlis. We speelden in de derde klasse; de tweede klasse was toen het hoogste niveau. Tot mijn dertigste heb ik gevoetbald, daarna ben ik begonnen als trainer. Mijn eerste club in 1972 was het toen pas opgerichte FC Horst. Daar ben ik vier jaar werkzaam geweest. Om trainer te mogen blijven, moest ik in die tijd een trainerscursus gaan volgen. Daarna heb ik vijf jaar Stroe getraind en vervolgens vier jaar Hoevelaken. In 1987 ben ik weer bij FC Horst gekomen, maar daar had ik het na één seizoen wel gezien.”

Technisch coördinator
Jaap Tempel bleef daarna bij het voetbal betrokken. In het seizoen 1988-1989 ging hij regelmatig kijken bij DVS’33, dat toen net naar de eerste klasse gepromoveerd was. “In het begin ging het erg slecht. Geerling Hamstra die trainer van de A-junioren was geworden, werd teruggehaald bij het eerste elftal. Men heeft toen aan mij gevraagd, of ik het seizoen met de A-junioren verder wilde afmaken. Het volgende seizoen heeft men mij overgehaald om in het bestuur te komen als technisch coördinator. Er is in de laatste vier jaar veel veranderd. We hebben nu gediplomeerde trainers voor de A jeugd tot en met de F-jes. De trainers hebben allemaal dezelfde opleiding, ze weten waar ze over praten: Zeister visie. Na het vertrek van Evert de Graaf hebben we ook voor het eerste elftal een trainer gezocht, die bij DVS past. Hij moest in de lijn vanaf de jeugd tot en met de selectie passen, dus ook duidelijk interesse hebben voor de jeugdafdeling. Dat is toen Fred Prins geworden. Bij het maandelijkse overleg met de jeugdtrainers is de hoofdtrainer ook aanwezig en bij het maandelijkse overleg met de seniorentrainers is de hoofdjeugdtrainer aanwezig.’’

Uit eigen kring
DVS streeft naar één lijn binnen de vereniging van de jeugd naar de senioren. Er wordt gewerkt via een jeugdplan en een seniorenplan. Tempel: “Dat verloopt heel erg plezierig, er wordt altijd goed overlegd. Fred Prins is een fantastische trainer, die ook erg geïnteresseerd is in de jeugd. Het komende seizoen is Evert Jan Lei assistent-trainer. We gaan van twee naar drie keer trainen in de week. Eddy Kraay wordt trainer van het tweede team en Peter Epe traint het derde elftal. Na het vertrek van Stef Hartog naar Hierden heb ik ervoor gepleit de jeugdtrainers uit eigen kring te halen. Jack van Santen is toen jeugdhoofdtrainer geworden. Hij traint het komende seizoen weer de A-jeugd. De B-jeugd wordt getraind door Floor Grootenboer, de C-jeugd door Martin van Dijk, de D-jeugd door Freek van de Wal, de E-jeugd door Jan Paul Wiedenhof en de F-jeugd door Gerard Ham. Kees de Vries verzorgt de keeperstraining. Met Jack van Santen is een meerjarig contract afgesloten, om er zeker van te zijn dat je meerdere jaren van zijn diensten gebruik kan maken. Hij kent de jongens allemaal erg goed ook via zijn werk in het onderwijs. Jack van Santen gaat nu verder voor trainer-coach 2. Het is heel plezierig dat we straks een hoofdjeugdtrainer hebben die een diploma meer heeft dan de andere trainers.’’

Doorstroming
Jaap Tempel verwacht het komende jaar veel van de overgekomen jeugd in de selectie. “Een aantal spelers heeft al één of meerdere keren mee gespeeld met het eerste elftal en dat goed gedaan. We hebben bij DVS bewust gekozen om zoveel mogelijk te werken met spelers uit de eigen opleiding. Men zegt wel, dat kan tegenwoordig niet meer, maar kijk eens naar de stand op de ranglijst. VVOG met al z’n aangetrokken spelers is maar twee punten boven ons geëindigd. Ook IJsselmeervogels eindigde met allemaal spelers van buitenaf ‘slechts’ in de middenmoot. Bij de ‘Vogels’ ontbreekt mentaliteit, daar waar de club altijd zo sterk in was, mouwen opstropen en er tegenaan. Bij DVS willen we jongens uit eigen kweek laten doorbreken. Dat is het mooiste, daar zit het publiek gewoon op te wachten. Hoe zou die jongen het gaan doen, daar is men nieuwsgierig naar. Jongens van buitenaf gaan vaak na een jaar alweer weg. Wel proberen we aantrekkingskracht uit te oefenen op jonge, talentvolle spelers uit de regio. Er komen elk jaar een aantal jongens naar DVS, omdat het zo langzamerhand wel bekend is, dat jonge spelers duidelijk een kans krijgen, kijk maar naar Arjan Schepers. Er wordt alleen collectief wat voor het eerste elftal gedaan en jongens die van ver komen, krijgen een reiskostenvergoeding. We gokken er een beetje op, dat men graag bij DVS wil voetballen, volgens ons is dat de meest gezonde manier’’, aldus Jaap Tempel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden