Succesverhaal FC Horst gaat door: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Elftalleider en speler Hans Becker in fel duel gewikkeld.

In de 36e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een verslag van de beslissingswedstrijd, die FC Horst speelde op zaterdag 22 mei 1993 in Huizen speelde tegen het Amsterdamse AFC, de favoriete club van de bekende sportpresentator Jack van Gelder. De Ermelose ploeg won met 5-1, wat de derde promotie in vier jaar betekende voor de voetbalclub uit buurtschap Horst.

Door Bram Burggraaff.

FC Horst komt volgend seizoen uit in de derde klasse KNVB zaterdag. Het bestuur van de Ermelose voetbalclub besloot enkele jaren geleden, na een verblijf van vele jaren in de eerste klasse afdeling Utrecht, meer de nadruk te gaan leggen op prestatie. Onder leiding van hoofdtrainer Paul Jansen lukte het om in 1990 en 1991 te promoveren. Met zijn opvolger Herman Kok handhaafde de ploeg zich vorig seizoen in de vierde klasse. Onder leiding van trainer Jan Westerhof plaatste FC Horst zich dit seizoen voor de nacompetitie, die door overwinningen op Renswoude en Veensche Boys (beide malen met 3-2) werd gewonnen.

Beste mogelijkheden
In de beslissingswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen AFC op het veld van Zuidvogels in Huizen was er alleen de eerste twintig minuten sprake van strijd. In die fase maakte FC Horst het spel, maar kregen de slimme Amsterdammers met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar, via counters de beste mogelijkheden, maar men stuitte enkele malen op Horst-doelman Peter Ham. In de 24e minuut was het de Ermelose ploeg die de score opende. De keeper van AFC kon een hard schot van Evert van de Kamp niet onder controle krijgen en in de rebound profiteerde Albert Westhuis: 1-0. Voor AFC deze klap te boven was gekomen, stond het al 2-0. In de 33e minuut was het Andries Hofman die net als tegen Veensche Boys met een afstandsschot doel trof. Vijf minuten voor rust leek de beslissing al te vallen, toen Henk Lubbersen een knappe individuele actie doeltreffend afrondde: 3-0. Vlak voor rust verzuimde Albert Westhuis om de score verder uit te bouwen.

Tweede helft
In het begin van de tweede helft bleek dat AFC zich nog niet gewonnen wilde geven. Met een schitterend genomen vrije trap bracht Theo Husers de achterstand terug tot 3-1. Bij FC Horst sloop de onrust binnen, want eerder dit seizoen had de ploeg een aantal malen een voorsprong verspeeld. Bovendien waren de beide wedstrijden in de nacompetitie na een ruime 3-0 voorsprong geëindigd in nipte 3-2 overwinningen. Het was de onverzettelijke Hans Becker die in de 58e minuut aan alle onzekerheid een einde maakte door 4-1 te scoren. De wedstrijd was gelopen en FC Horst kreeg nog diverse kansen om nog verder uit te lopen. In de 85e minuut passeerde Albert Westhuis met een fraaie lob de keeper van AFC, maar de bal werd op miraculeuze wijze gekeerd door de lat. Drie minuten later was Westhuis wel succesvol door uit een voorzet van John Dooyewaard de eindstand op 5-1 te bepalen.

In de kaart
Trainer Jan Westerhof: “We speelden AFC de eerste twintig minuten in de kaart door ons teveel hun tempo te laten opdringen. Het is een zeer ervaren ploeg, die niet voor niets zover gekomen is. Toen er meer snelheid in ons spel kwam, konden ze niet meer volgen met uitzondering van een zwakke fase in het begin van de tweede helft. Ik zie voor ons team best mogelijkheden in de derde klasse, want we hebben een goed voetballende ploeg.’’

Goed uitgepakt
Elftalleider Hans Becker: “Het grootste deel van het seizoen ben ik leider geweest. In de eindfase moesten er beslissingen geforceerd worden en heeft trainer Jan Westerhof de gok genomen om mij als speler in te zetten en dat is heel goed uitgepakt.’’

Trots
FC Horst-voorzitter Gert van Winkoop: “We hebben een aantal jaren geleden een meer prestatief beleid ingezet. Dat gaf best problemen. Veel leden wilden liever een gezelligheidsvereniging met een recreatief karakter blijven. Het plezierige is nu, dat we met die drie promoties in vier jaar tijd een ongelooflijke prestatie hebben neergezet, zonder dat de unieke, oergezellige sfeer van FC Horst daardoor is aangetast en daar ben ik trots op.’’

Op de platte kar
Vanaf het moment, dat de scheidsrechter voor het laatst floot tot middernacht vierde FC Horst de promotie uitbundig. Na de felicitaties en de bloemen op het veld werd bij terugkomst in Ermelo de spelersgroep met een vrachtwagen door het dorp gereden. Achterop de ‘platte kar’ zorgden luchthoorns, toeters en rookpluimen voor een luidruchtige tocht door het centrum van het dorp. Vervolgens was er in de kantine van FC Horst de hele avond een groot karaoke-feest, waarbij de spelers lieten horen ook over ‘grote’ zangkwaliteiten te beschikken.