Deel 2 ‘Roemruchte keeper Piet Schrijvers’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Piet Schrijvers trainde de keepers van FC Utrecht, FC Twente en De Graafschap.
Foto: Gescande eigen foto

In de 27e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een interview met Piet Schrijvers van donderdag 23 juli 1992. De toen 46-jarige roemruchte keeper van het Nederlands elftal en o.a. Ajax voelt zich al jarenlang thuis in Ermelo. Vandaag deel 2. Klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Piet Schrijvers wil ook als trainer het hoogste bereiken (deel 2)

Op de vraag wat Piet Schrijvers van Ajax vindt, de club waar hij het langst heeft gespeeld, zegt hij dat het een ‘club van bluf’ is. “Ze blazen soms hoog van de toren. Dat is ook wel begrijpelijk, want het is de meest succesvolle club van Nederland. Met betrekkelijk weinig geldmiddelen in vergelijking tot PSV, weten zij met voornamelijk eigen kweek steeds weer de top te bereiken. Toen ik er kwam, waren ze nog net aan het reorganiseren na de grote tijd met Cruijff, Keizer en Neeskens. Ik heb een hele nieuwe lichting zien komen met Vanenburg, Van Basten, Rijkaard, Kieft en Silooy. Een aantal jaren later kwamen Bergkamp, Winter, Roy, de broertjes Witschge en De Boer naar voren. Je ziet dat Ajax een gedegen opleiding heeft en de spelers die er hebben gespeeld komen meestal goed terecht. Van de jeugd van PSV komen nauwelijks spelers door. Een nadeel is wel, dat Ajax een kweekvijver is geworden voor Zuid-Europa.’’

Johan Cruijff
Natuurlijk heeft Piet Schrijvers tijdens zijn carrière te maken gehad met Johan Cruijff. “In 1982 en 1983 heb ik bij Ajax gevoetbald met Johan Cruijff, die terugkwam uit Amerika; Aad de Mos was toen hoofdtrainer. Aan het einde van dat seizoen vertrok Cruijff naar Feyenoord en ik naar PEC. Ik ken Johan redelijk goed, hij is eigenwijs, maar weet exact waarover hij praat en wat hij doet. Hij heeft de juiste mensen om zich heen verzameld. Hij heeft mensen voor de scouting, wedstrijdanalyses, conditietraining, looptraining en zelfs de veldtraining laat hij aan andere over. Het liefste gaat hij zelf meevoetballen, want dan kan hij het beste coachen en daarin is hij een meester, dat heeft hij wel bewezen. Wat dat betreft is hij ook de ideale man om het Nederlands Elftal weer op de rails te zetten”, is de mening van Piet Schrijvers.

Louis van Gaal
Wat vindt Piet Schrijvers van Louis van Gaal, de huidige trainer van Ajax? “Ik respecteer het dat hij voor zijn mening uitkomt, maar zoals hij na het vertrek van Leo Beenhakker altijd in de ik-vorm sprak, terwijl het zeker bij Ajax toch een heel team is waar je mee werkt, kwam erg arrogant over. Het was zijn mazzel dat in de mindere periode toen hij pas begon, het bestuur moeilijk anders kon dan achter hem te blijven staan en toen daarna de resultaten kwamen, kreeg hij het gelijk aan zijn kant.”

Diploma coach
Na twee jaar PEC stopte Piet Schrijvers met zijn actieve loopbaan. “PEC was gedegradeerd en ik kon het niet meer opbrengen om in de eerste divisie te gaan voetballen. Ik werd in de technische staf opgenomen en we werden kampioen met het tweede elftal. In die periode behaalde ik het diploma Coach Betaald Voetbal. Ik kon naar RBC en Wageningen en heb toen voor de laatste club gekozen. Het eerste jaar verliep moeizaam, de organisatie moest helemaal op poten gezet worden en er waren veel bestuurswisselingen. Wel nam de publieke belangstelling toe en kon de schuldenlast bijna weggewerkt worden.”

Non-actief
Na het seizoen stond Piet Schrijvers in de belangstelling van RKC, Heerenveen en Cambuur, maar hij werd door Wageningen aan zijn tweejarig contract gehouden. “Voor het tweede seizoen raakten we Cees Lok en Ulrich Crüden kwijt en kregen we er alleen enkele jeugdspelers bij. De organisatie zat toen goed in elkaar, dus moest het ook op het veld gaan gebeuren, maar het zat tegen; weinig geluk en veel blessures. Halverwege het seizoen meldde het bestuur mijn contract niet te willen verlengen. In maart barstte de bom, toen ik een weekend afwezig was, terwijl de andere trainers er ook niet waren.

Zaterdag kwam het bestuur en omdat er niet getraind werd, was dat gelijk een stok om mee te slaan en werd ik op non-actief gezet. Ik weet zeker dat het bewust in elkaar gezet was. Ik hield toen alleen de keeperstraining bij FC Twente over en moest een uitkering aanvragen.’’

Het bleek moeilijker dan Piet had verwacht om een nieuwe club te vinden. Wel kreeg hij de keeperstraining van FC Utrecht en De Graafschap erbij. “De keepers deden het goed, maar ik kreeg op gegeven moment het etiket van keeperstrainer opgeplakt en raakte uit de ‘picture’ als algemeen trainer-coach’’, aldus Schrijvers.

TOP
Vorig seizoen kon Piet Schrijvers weer aan de slag als hoofdtrainer bij TOP in Oss. “Twee jaar na Wageningen kwam TOP, dat voor het eerst betaald voetbal ging spelen. Voor mij was dat een uitdaging. De club wilde het niet gelijk al professioneel aanpakken, maar geleidelijk opbouwen. We hebben het eerste seizoen gekeken wat de mogelijkheden waren. Daarbij hebben we wat leuke resultaten geboekt, zoals de bekerwinst op Volendam. De overstap van de amateurs naar het betaald voetbal was natuurlijk groot. Er waren meer trainingen en het tempo lag hoger, daardoor werden de spelers zwaarder belast. We haalden 22 punten uit 38 wedstrijden. Van de 22 wedstrijden die we verloren, hebben we in 14 wedstrijden met 1-0 voorgestaan; vaak gingen we vlak voor tijd nog de boot in.’’

Breedte
“Voor het nieuwe seizoen is de ploeg in de breedte wat sterker geworden. TOP raakte echter topscorer Peter Wubben kwijt aan RBC, wel kon de ploeg Danny Hesp houden. Robert van der Weerd, voorheen FC Utrecht en Wageningen en Dennis Purperhart, voorheen RKC en Heracles en enkele amateurs zijn erbij gekomen. Zo’n tweede jaar ga je natuurlijk meer eisen; we moeten in de middenmoot mee kunnen draaien. De doelstelling is om binnen drie jaar in de subtop te spelen met successen in de periode. Het publiek viel niet tegen het eerste seizoen, maar moet nog meer achter de ploeg gaan staan’’, vindt Schrijvers.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden