Deel 2: ‘DVS’33 mede-koploper na moeizame overwinning’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de 22e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ drie wedstrijdverslagen van succesvolle wedstrijden, die DVS’33 begin 1992 speelde. Het tweede deel is een verslag van de wedstrijd DVS’33 – Lunteren (1-0) van zaterdag 18 januari 1992. Klik HIER voor deel 1. DVS’33 was bezig aan één van de meest succesvolle seizoenen uit de clubgeschiedenis. Onder leiding van hoofdtrainer Fred Prins was de Ermelose ploeg volop in de race voor het kampioenschap in de eerste klasse, toen het hoogste niveau in het amateurvoetbal.

Door Bram Burggraaff.

ERMELO – Na een zwaarbevochten 1-0 overwinning op Lunteren mag DVS’33 zich mede-koploper noemen in de eerste klasse C. Met 22 punten uit 16 wedstrijden dulden de Ermeloërs alleen IJsselmeervogels, dat wel een beter doelsaldo heeft, nog naast zich. Lunteren kende een zwakke eerste seizoenshelft, maar na de komst van trainer Henk Hofstee haalde de ploeg uit de laatste vier wedstrijden zeven punten binnen.

Positief aanvallend voetbal
Afgelopen zaterdag miste Lunteren drie basisspelers, maar speelde toch positief aanvallend voetbal, waarbij met name in de tweede helft een groot aantal kansen werd gecreëerd. Het doelpunt van Mattias Visser in de eerste helft bleek voor de thuisploeg echter voldoende om de winst binnen te slepen. Bij de wedstrijd was de bondscoach van het Nederlands amateurelftal Ron Groenewoud aanwezig, die vooral belangstelling toonde voor Bennie Dekker en Mattias Visser.

Veel inzet
Na een openingsoffensief van Lunteren nam het met veel inzet spelende DVS het initiatief over. Het leverde in de 14e minuut een mogelijkheid op voor Steven van den Brink, die de bal terug legde op Bennie Dekker, die rakelings overschoot. Door de straffe wind leverden hoge ballen weinig rendement op, maar over de grond waren de Ermeloërs aanzienlijk gevaarlijker. Zo verschalkte Bert Meiling de keeper van Lunteren Ruud van Peppel en bracht met een sliding de bal bij de vrijstaande Matias Visser die, na een mooie beweging tussen twee verdedigers door, doel trof: 1-0. DVS vergat daarna door te drukken en Lunteren kwam steeds beter in de wedstrijd, maar veel kansen leverde dat nog niet op. Tegen het einde van de eerste helft had DVS nog twee grote kansen na goede combinaties tussen Bennie Dekker en Mattias Visser.

Veldoverwicht
Na een kopkans voor Dekker in het begin van de tweede helft had Lunteren voortdurend een veldoverwicht. Er werden veel kansen gecreëerd en de gelijkmaker leek slechts een kwestie van tijd. De Lunterense aanvallers stuitten echter op DVS-doelman Ruud de Groot of schoten naast.

Halverwege de tweede helft leek het Ermelose publiek de thuisploeg over het dode punt heen te schreeuwen. Na een wervelende actie werd Bennie Dekker onreglementair gestuit, waarna Martin Ribbink de vrije trap van Bert Meiling net naast kopte. De opleving van DVS was echter van korte duur en de druk van Lunteren nam weer toe, wat slechts gevaarlijke schoten van Rob Rijnders en Paul van Leyenhorst opleverde.

Zeer moeizaam kon DVS zich enigszins aan de druk van de bezoekers onttrekken. Mattias Visser kreeg een goede kans, maar schoot over. Lunteren gaf het nog niet op; schoten van Bert Zeggelaars en Paul van Leyenhorst in de 82e en 84e minuut belandden op miraculeuze wijze aan de voor de gasten verkeerde kant van de paal. Toen scheidsrechter Pieterman uit Den Haag ondanks enig oponthoud na precies 90 minuten een einde aan het duel maakte, slaakten vele DVS supporters hoorbaar een zucht van verlichting.

Fred Prins
Het meedraaien in de top van het zaterdagvoetbal brengt ook bepaalde bijverschijnselen met zich mee. Zo is er een groot aantal persvertegenwoordigers aanwezig, ook van de landelijke kranten en de radio, waardoor ook wat dat betreft de druk groter wordt. DVS-trainer Fred Prins nam zijn spelers duidelijk in bescherming tegen een radioverslaggever die het niveau van de Ermelose verdedigers in twijfel trok. “We hebben een goede eerste helft gespeeld, helaas zakten we in de tweede helft terug. Maar we winnen wel en staan ongekend hoog op de ranglijst. Wat betreft onze verdedigers, daar heb ik niemand over gehoord toen we bij Oranje Nassau, IJsselmeervogels en DETO de winst pakten,’’ aldus de succesvolle Ermelose oefenmeester.