Deel 1 ‘DVS’33 mengt zich in strijd om kampioenschap’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de 22e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ drie wedstrijdverslagen van succesvolle wedstrijden, die DVS’33 begin 1992 speelde. Het eerste deel is een verslag van de wedstrijd DETO – DVS’33 (0-3) van zaterdag 18 januari 1992.

DVS’33 was bezig aan één van de meest succesvolle seizoenen uit de clubgeschiedenis. Onder leiding van hoofdtrainer Fred Prins was de Ermelose ploeg volop in de race voor het kampioenschap in de eerste klasse, toen het hoogste niveau in het amateurvoetbal.

Door Bram Burggraaff.

VRIEZENVEEN – Dankzij een zeer verrassende 0-3 overwinning in Vriezenveen tegen koploper DETO lijkt DVS’33 zich te kunnen gaan mengen in de strijd om het kampioenschap. IJsselmeervogels was de lachende derde. De ploeg uit Spakenburg kwam zelf niet in actie, maar nam wel de koppositie over. DVS is de nummer één en twee op de ranglijst tot op één punt genaderd en moet beide ploegen nog thuis ontvangen.

Uiterst effectief
DETO miste vier basisspelers wegens ziekte of blessures. De Ermelose ploeg moest het stellen zonder Detlef Legrand, die inmiddels de looptraining heeft hervat. De omzettingen in de Twentse ploeg deden niets af aan de prestatie van DVS, dat een uiterst effectieve speelwijze hanteerde. Steunend op een solide defensie werd direct de aanval gezocht. De snelle Ermelose aanvallers werden door lange zuivere passes van Klaas Lamberink en Bert van Hunenstijn, of door uitgekiend positiespel van onder meer Herman Kok, goed bediend.

Bennie Dekker kwam al na twee minuten alleen voor de Vriezenveense keeper John Bosch, die uitstekend redde. In de 22e minuut mislukte een boogbal van Mattias Visser en in de 32e minuut leek een halve omhaal van Bert Meiling doel te treffen, maar John Bosch tikte de bal nog net uit de kruising. Aan de andere kant moest doelman Ruud de Groot handelend optreden bij een schot van René Brandes. In de 43e minuut leek te score geopend te worden door Steven van den Brink, maar zijn omhaal werd door DETO-verdediger Ronald Dams met een omhaal van de lijn gehaald.

Schitterend
De tweede helft begon sensationeel. Bennie Dekker schoof in de 46e minuut de bal naar Steven van den Brink die de uitlopende keeper John Bosch met een stiftballetje kansloos liet: 0-1. Daarna na de druk van DETO toe, maar de DVS-verdediging kwam niet in de problemen. De eerste de beste countermogelijkheid leverde in de 53e minuut de tweede Ermelose treffer op. Mattias Visser verkoos een individuele actie boven een pass op Bennie Dekker en kreeg het gelijk aan zijn kant door met een schitterend diagonaal schot in de linkerbovenhoek 0-2 te scoren.

Het aanvalsspel van de thuisploeg bleef krachteloos en na een half uur in de tweede helft ebde de druk wat weg. Met een succesvolle solo vanaf het middenveld bepaalde Mattias Visser de eindstand op 0-3. Het laatste wapenfeit van DETO was een afstandsschot, dat door Arie Eelsing, die in het veld gekomen was voor Steven van den Brink, van de lijn werd gehaald. De 16-jarige A1-speler Sander Malie mocht in de 80e minuut de plaats innemen van Mattias Visser. Na afloop verliet de Vriezenveense aanhang het sportcomplex met stille trom, terwijl de 250 meegereisde Ermelose supporters de triomf vierden.

Meer
Fred Prins: “We voetbalden goed gegroepeerd met name in de eerste helft, toen we wel zo’n negen doelrijpe kansen kregen. In de tweede helft hebben we het afgemaakt, bovendien gaven we zelfs nauwelijks kansen weg. We krijgen het nu wel zwaarder, want we worden beoordeeld op deze prestatie. We kunnen niet meer stellen, dat handhaven voldoende is, we willen nu meer!’’