Ermelose sportartikelen uit de oude doos: derby FC Horst en EFC’58 (1989)

Derby FC Horst – EFC’58 in oktober 1989.

Na de vele positieve reacties op de eerste aflevering van ‘Ermelose sportverslagen uit de oude doos’, volgt hier het tweede deel. Het betreft de derby tussen FC Horst en EFC’58 van zaterdag 14 oktober 1989. Beide clubs speelden toen in de eerste afdeling onderafdeling van de KNVB en waren goed aan het seizoen begonnen. Momenteel komt FC Horst uit in de tweede klasse en heeft het dit seizoen moeilijk en EFC’58 draait mee in de top van de vierde klasse. Vanwege de Corona-crisis ligt de competitie momenteel stil en het begint er steeds meer op de lijken, dat deze ook niet meer hervat zal worden. In dat geval zal waarschijnlijk het hele seizoen 2019-2020 komen te vervallen. Daarom terug naar 1989.

Door Bram Burggraaff.

Aflevering 2: uit het Ermelo’s Nieuwsblad van donderdag 19 oktober 1989: Ermelose derby onbeslist / EFC-keeper Henk Schuur pakt punt

ERMELO – Koploper FC Horst en runner-up EFC’58 hebben er afgelopen zaterdag een bijzonder attractieve pot voetbal van gemaakt. Ondanks de vele fouten kregen de in grote getale opgekomen toeschouwers waar voor hun (niet-betaalde) geld. Vooral in de tweede helft was de spanning te snijden. De uiteindelijke 2-2 eindstand was terecht. Met de wind mee dreigde EFC in de eerste helft FC Horst onder de voet te lopen. Na 20 minuten kwamen de gasten op voorsprong; met een schitterend schot scoorde Henk Vriesema 0-1. Vlak voor rust vergrootte EFC’58 de voorsprong: Fred Dijkstra (ex-Horst) verschalkte doelman Peter Ham (ex-EFC): 0-2.

• In de rust merkte voorzitter Gert van Winkoop tegen zijn collega Henny Vermeulen op, dat hij het niet meer zag zitten.

Ander gezicht
In de tweede helft liet FC Horst het thuispubliek zien, waarom het zo hoog op de ranglijst staat. Het is misschien geen briljante ploeg, maar als de inzet er is, weten ze kansen te creëren. Het begin van de tweede helft was nog voor EFC. Fred Dijkstra kwam tot twee keer toe alleen voor Peter Ham, maar hij miste de eerste keer en de tweede keer redde de keeper van FC Horst. Hierna begon de thuisploeg aan een offensief. Henk Lubbersen stelde tot tweemaal toe de jonge EFC-doelman Henk Schuur op de proef. Hoe de keeper beide malen de bal buiten zijn doel wist te houden, verraadt een buitengewoon talent.

Toch kon ook hij niet voorkomen, dat de pressie van FC Horst in doelpunten werd omgezet. Eerst was het Egbert Hijmissen die voor 1-2 zorgde en 20 minuten voor tijd scoorde invaller Heino Brouwer 2-2. Het centrum van de EFC-verdediging bleek kwetsbaar, daarom zat er voor Horst bijna nog meer in. Het was echter weer uitblinker Henk Schuur, die met een katachtige reactie een perfecte kopbal van Henk Lubbersen uit zijn doel ranselde. Gezien het spelbeeld was voor beide partijen de 2-2 eindstand acceptabel.

‘Lekker gevoel’
‘Lekker gevoel’, zo reageerde Henk Schuur op de vraag hoe het voelt om tegen de koploper een punt voor zijn ploeg te pakken. FC Horst-trainer Paul Jansen was vooral ontevreden over de eerste helft, terwijl zijn collega Theo Willemsen zijn ploeg verweet de zaak in het begin van de tweede helft niet te hebben afgemaakt. De beide voorzitters Vermeulen en Van Winkoop waren beiden tevreden met een punt, zeker de laatste toen hij hoorde, dat de beide directe concurrenten van FC Horst hadden verloren.