Ermelose sportartikelen uit de oude doos: derby DVS’33 Ermelo – VVOG Harderwijk (1989)

Derby DVS’33 – VVOG in oktober 1989.
Foto: Bram Burggraaff.

Het ziet er naar uit, dat er de komende maanden niet gesport wordt in verband met de corona-crisis. Als alternatief gaat sportverslaggever Bram Burggraaff terug in de tijd met Ermelose sportverslagen uit de oude doos. In augustus 1989 begon het toenmalige Ermelo’s Nieuwsblad met een nieuwe opzet.

Burggraaff: “Ik begon in 1989 als sportcoördinator bij het toenmalige Ermelo’s Nieuwsblad en heb de kranten sindsdien altijd bewaard. Er is weleens overwogen om met dit materiaal ooit een soort tentoonstelling te maken. Wellicht is dit het moment om iets met dit oude nieuws te gaan doen.

Nu vele mensen thuis zitten en er op sportgebied niets te beleven valt, is het idee ontstaan om (fragmenten van) opmerkelijke verslagen en interviews vanaf 1989 op de webkrant ermelo.nieuws.nl te plaatsen. Graag ontvangen wij reacties van lezers, of dit initiatief op prijs gesteld wordt. (Via [email protected] of Facebook)

Aflevering 1: uit het Ermelo’s Nieuwsblad van donderdag 31 augustus 1989:

DVS’33: Klaar voor de start
ERMELO – Aanstaande zaterdag begint voor DVS’33 de competitie. De zaterdag eersteklasser speelt de 1e wedstrijd tegen het gepromoveerde Drachtster Boys. De wedstrijd begint om 15.00 uur. Vorig seizoen was de ambitieuze Ermelose voetbalvereniging al behoorlijk succesvol. Nadat de eerste vier wedstrijden, mede ten gevolge van een groot aantal blessures werden verloren, kon het eerste elftal in de overige 22 wedstrijden maar liefst 29 punten verzamelen. (Een overwinning leverde toen twee punten op -red).

DVS was het op twee na productiefste team uit de competitie met 50 goals voor, maar moest ook 46 tegentreffers incasseren. De kracht van de ploeg bleek uit de twee fraaie overwinningen op de latere kampioen Sportclub Genemuiden. Spits Stefan van de Brink werd met 22 goals niet alleen topscorer van DVS’33, maar eveneens van het gehele zaterdagvoetbal.

DVS’33 dat in het seizoen 1984-1985 nog in de vierde klasse van de KNVB voetbalde, zal dit seizoen proberen in ieder geval de fraaie vijfde plaats van vorig seizoen vast te houden en zoveel mogelijk nog te verbeteren. Een datum om nu alvast in de agenda te zetten is zaterdag 21 oktober, als DVS’33 thuis speelt tegen VVOG uit Harderwijk, een onvervalste derby tegen de nieuwkomer in de eerste klasse C

Nieuwe gezichten
Acht nieuwe spelers zijn aan de DVS-selectie toegevoegd. Hans Becker (28 jaar) kwam over van plaatsgenoot EFC’58. Martin Ribbink (21 jaar) maakt de overstap van De Gazelle (Deventer). Morthada Fitouri (24 jaar) kwam van het Harderwijkse VVOG (zondag). Detlef Legrand, die actief was bij PEC en Emmen. Wouter Pijl viel vorig seizoen al enige malen in als keeper. Uit de jeugd afkomstig: Gerrit Hamstra (17 jaar), Mattias Visser (18 jaar) en Bernhard van Os (18 jaar).

Uit het Ermelo’s Nieuwsblad van donderdag 26 oktober 1989:

DVS overrompelt VVOG in beginfase
ERMELO – In een geweldige ambiance met zeker 2500 toeschouwers heeft DVS’33 afgelopen zaterdag zijn eerste overwinning behaald. Slachtoffer was de trotse koploper VVOG uit Harderwijk, dat zijn eerste nederlaag kreeg te slikken.

In de openingsfase werd VVOG volledig afgetroefd door een supergemotiveerd en fanatiek DVS. De Ermeloërs zochten direct de aanval en de klanken van het huisorkest waren nauwelijks verstomd, of de Harderwijkse doelman Martin Bakvis moest zijn eerste gang naar het net maken. In de 3e minuut pikte de zeer actieve Bert Meiling de bal af van Johan Zeeboer en schoot vervolgens hoog en hard in. DVS ging door en stichtte nogal was paniek in het linkerverdedigingsblok van de Harderwijkers. Na een prachtige aanval in de 8e minuut met de aan vorm winnende Geerling Hamstra aan de basis was het weer Bert Meiling, die DVS met een prima goal op een comfortabele 2-0 voorsprong zette.

Deze klap kwam VVOG eigenlijk niet meer te boven. De ploeg werd gedwongen haar gebruikelijke spelletje van afwachten en counteren los te laten om in plaats daarvan nu zelf het spel te gaan maken. Daarin slaagde de ploeg, die zijn koppositie geen moment kon waarmaken, niet. Er was te weinig en overtuiging om het de soms onzekere DVS-defensie echt moeilijk te maken. Vlak voor rust kregen beide ploegen nog een goede kans.
Een keiharde kopbal van Gerard van der Nooy werd door DVS-doelman Ruud de Groot met een goede safe over de lat getikt. Even later stuurde Steven van de Brink met een prachtige dieptepass Wolter Odding alleen op Martin Bakvis af, die snel uitlopend ternauwernood voor opluchting kon zorgen.

2e helft
De eerste speldenprik was voor DVS. Arbiter Hoek uit Rossum keurde een doelpunt van Steven van de Brink af wegens buitenspel. In de 50e minuut een geweldige scrimmage voor het DVS-doel, uiteindelijk schoot Gerrit Zwep de bal rakelings voorlangs. Met de regelmatig uit de dug-out komende trainer Jan Lankeijer langs de lijn probeerde VVOG de aansluiting te forceren, hetgeen in de 68e minuut lukte. Na een door Gerard v.d. Nooy uitgelokte penalty scoorde Heimen Jansen vanaf elf meter: 2-1.

DVS-trainer Evert de Graaf wisselde hierna binnen een paar minuten zijn beide spitsen Steven van de Brink en Bert Meiling voor resp. Motto Fitouri en Tjip Vriesema. VVOG probeerde met hoge ballen voor het doel alsnog de gelijkmaker te forceren, maar de DVS-defensie speelde goed georganiseerd. Zes minuten voor tijd was het Tjip Vriesema, die met een uitgekiende lob de uitlopende Martin Bakvis passeerde en daarmee 3-1 op het scorebord bracht. De strijd was in feite gestreden, al hadden Herman Kok en Detlef Legrand in de slotfase nog uitstekende kansen, maar hard ingrijpen en een uitstekende redding van de VVOG-keeper voorkwamen erger.

Trainers 
Volgens Jan Lankreijer was de snelle 2-0 achterstand bepalend geweest voor het verdere verloop van de wedstrijd. ,”We speelden de laatste weken al niet sterk. Tegen zo’n gemotiveerde tegenstander krijg je het dan erg moeilijk. Terwijl zijn spelers onder de douche stonden na te genieten, stelde winnend coach Evert de Graaf: “Dit moet de ommekeer zijn. Het middenveld begon weer lekker te draaien. VVOG heeft geen uitgespeelde kans gehad en wij trappen er drie mooie goals in. Als ik beide ploegen zo aan het werk zag, dan blijkt dat de krachtsverschillen in de 1e klasse C uiterst beperkt zijn.’’ Op de vraag waarom beide spitsen gewisseld werden, antwoordde de Graaf: “Dat is heel simpel. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid, dat ik twee goede spitsen op de bank heb. Als ik in zo’n wedstrijd zie, dat degenen die in het veld lopen stuk zitten, dan moet er gewisseld worden.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden