Piethein Bleeker wint kleine schaakbeker bij VSG Emelo

Piethein Bleeker(rechts)
Piethein Bleeker(rechts)
Foto: Andre Versteeg

De bekerfinales bij het Veluws Schaakgenootschap dinsdag 12 juni resulteerden in twee spannende partijen, die zoals gebruikelijk door de andere VSG’ers op demonstratieborden werden gevolgd en voorzien van ’de beste stuurlui staan aan wal’ commentaar.

Klein voordeel
In de strijd om de Rob Hollmann bokaal speelden Sape Westra (wit) en Ernst Keijer een hoogwaardige partij. Na een niet-alledaagse opening kreeg Sape een klein voordeel. Na ruil van de dames ontstond een eindspel, waarin hij een pion won. Beide spelers hadden twee torens en een loper.

Enige dreigingen
Omdat de lopers van ongelijke kleur waren, was de voorsprong van een pion te verwaarlozen. Ernst verdedigde sterk en nadat Sape te snel zijn pionnen opschoof, kreeg zwart zelfs enige dreigingen. Uiteindelijk besloten beide spelers tot remise in een stelling met ongelijke lopers waar zwart een pion meer had. Voor dinsdag 3 juli staat de re-match gepland.

Kordaat
Totaal anders verliep de finale om de ‘kleine’ beker. Witspeler Piet Hein Bleeker overzag na de opening een zwarte combinatie en verloor een stuk. Zijn compensatie was de ietwat onveilige positie van de zwarte koning en een niet-actieve zwarte loper; reden voor Piet Hein om kordaat door te spelen.

Blunder
Wellicht overschatte de met zwart spelende Marco ter Meer zijn stelling. Na een aantal mindere zetten blunderde hij ook nog een stuk weg en gaf zijn tegenstander daardoor kansen de partij naar zich toe te trekken.

Dame-ruil
De slechte loper en de onveilige koningspositie werden door Piet Hein goed benut. Na nog een pionwinst en dame-ruil was het pleit snel beslecht. In het eindspel zag Marco in dat verder spelen zinloos was en gaf de partij op. Daarmee won de gewaardeerde fotograaf van VSG de beker.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen