VSG Ermelo schaakt Rie Timmer Rapidtoernooi

Foto: Piethein

Het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) houdt op zaterdag 20 januari het Veluws Schaakgenootschap het Rie Timmer Rapidtoernooi in Echo’s Home De Schakel aan de Leuvenumseweg.

Dit schaaktoernooi wordt al sinds 1985 elk jaar gehouden. Veel deelnemers beschouwen het toernooi als een waardevolle traditie.

In de beginjaren werd gespeeld in de aula van Groevenbeek. Een aantal jaren geleden werd besloten het toernooi te houden in de speellocatie van VSG. Het toernooi is vernoemd naar Rie Timmer (1926–1994), tweevoudig Nederlands schaakkampioene bij de dames in 1971 en 1972 en jarenlang voorzitter en secretaris van VSG.

De toernooiformule is en blijft simpel: deelnemers worden naar speelsterkte ingedeeld in groepen van zes. Ze schaken gedurende de dag vijf partijen. In de hoofdgroep, die vorig jaar werd gewonnen door Rogier Dijk uit Harderwijk, spelen de sterkste schakers. De spelers hebben 25 minuten bedenktijd per partij.

De partijen duren dus maximaal 50 minuten, in tegenstelling tot klassieke schaakpartijen die vele uren in beslag kunnen nemen. In de hoogtijjaren kwamen er meer dan honderd schakers naar Ermelo. Tegenwoordig zijn dat er gemiddeld zeventig.

Het toernooi trekt vooral leden van schaakclubs uit de regio, maar ook uit Rotterdam, Nijmegen en Meppel doen schakers mee. Naast clubschakers wordt het toernooi ook bezocht door een aantal thuisschakers. Omdat naar speelsterkte wordt ingedeeld treft iedere deelnemer tegenstanders van ongeveer gelijke sterkte.

Sinds een aantal jaren doen er ook jeugdspelers mee. Afhankelijk van hun aantal spelen ze in een eigen groep met aangepast tempo, of worden ze ingedeeld in de reguliere groepen. Onderdeel van de toernooiformule is dat de helft van de deelnemers naar huis gaat met een prijs in natura.

Het Rie Timmer Rapidtoernooi staat bekend als laagdrempelig en gezellig. Schakers die regelmatig deelnemen komen niet alleen om te schaken maar ook om oude bekenden te ontmoeten. Iedereen die kan schaken kan meedoen. Op www.vsgermelo.nl staat meer informatie over het toernooi.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen