Schakers VSG Ermelo leveren titanenstrijd om grote en kleine beker

Bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) werden dinsdagavond 30 mei de beide finales gespeeld voor de grote en kleine beker. De partijen werden door de overige leden van VSG gevolgd en onderwijl geanalyseerd op demonstratieborden.

Met fotoreeks

Verdriet in het land
Westra speelde met wit tegen Geitenbeek met het London systeem, iets wat hij vaak doet zodat Geitenbeek dit had kunnen verwachten. Die deed echter al bij de achtste zet in de partij een zet die in de theorie onbekend is. Hij liet een paard op h5 staan en iedere schaker weet het: “Paard op de rand, verdriet in het land”.

Grote blunder
Geitenbeek moest voortdurend verdedigen en een verkeerd geplaatste dame op de 19e zet kostte hem in feite de partij. Door een grote blunder op de 22e zet – met een te gulzige dame sloeg hij een pion – verloor hij vervolgens de partij direct omdat Westra door een aftrekschaak de dame won. Om ongeveer kwart over negen was het al bekeken.

‘Ouwe vos’
Voor de kleine beker speelde Bieringa met wit tegen de nestor van de club, de 87-jarige Licher. Voorwaar een prestatie van formaat voor Licher om in de finale terecht te komen. Maar hij is dan ook het lichtend voorbeeld van een ‘ouwe vos’, die heel vaak met prachtige wendingen voor de dag komt. Waarschijnlijk heeft de duur van deze partij hem uitgeput.

Steken vallen
In het begin van deze Italiaanse partij stond hij beter en Bieringa kon geen winnende voortzetting vinden. Hij kwam heel gedrukt te staan met notabene twee paarden op de rand, maar bij het vorderen van de tijd liet Licher – wellicht door vermoeidheid – wat steken vallen, waardoor hij uiteindelijk slechter kwam te staan. Hij verzette zich nog lang, maar uiteindelijk moest hij het onderspit delven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen