Stress eist zijn tol van sommige schakers van VSG Ermelo

Foto: Wim Jongejan

De spanning neemt toe bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo, nu de interne competitie zijn ontknoping nadert. Wim Jongejan mijmert na de speelronde van dinsdagavond 25 april: “Denken veel VSG-ers niet lang genoeg na?”

Hij vervolgt: “Bij meting blijkt dat de meerderheid van de spelers de beschikbare tijd bij lange na niet gebruikt. Een journalist vroeg Kasparov waarom hij en Karpov altijd in tijdnood raakten tegen elkaar. Kasparov antwoordde droog: “We like to think”. Hopelijk heeft de meting de spelers van VSG letterlijk en figuurlijk ook aan het denken gezet.

Venijnig dameoffer
Vecht verloor al heel snel van Bosch. Een stukoffer dat vergiftigd was kostte hem gelijk de partij. Ook Wattez won in dezelfde tijd (35 minuten) van Van Enk. Henk Miedema kwam al snel slechter te staan en moest na lang vechten het hoofd buigen tegen Viets. Petersen bood Jongejan een pion aan maar de diepere gedachte erachter merkte de laatste niet op. Een venijnig dameoffer met stukwinst was het gevolg, waardoor de partij verloren was.

Opgevoerde druk
Sparling had een spannende partij tegen Wolters maar de laatste liet merken dat hij groeit. Weer ontging hem de winst niet. Hollmann speelde met het London systeem tegen Bieringa, die geen antwoord vond en gedrongen kwam te staan. De langzaam opgevoerde druk kon hij niet weerstaan en Hollmann incasseerde het punt.

Geamuseerd
Bizar was de partij van Warti Miedema tegen Askarzada. Askarzada dacht dat zijn dame ingesloten was en ruilde hem tegen een toren. Hij zag over het hoofd dat hij nog een pion met schaak kon nemen. Het werd later en later in de partiij en zelfs wist Askarzada nog te promoveren in zware tijdnood. Door deze tijdnood raakte hij zichtbaar gestrest en begon daarbij allerlei regels te ‘vergeten’ met name op het gebied van ‘aanraken is zetten’. Warti zag dat de winst haar niet kon ontgaan en maakte daarom geen punt meer van de overtredingen en zag de hijgende Azkarzada geamuseerd aan.

Eeuwig schaak
Het is geen verrassing dat Van den Burg zijn tijd volledig opgebruikte. Twee torens van Ter Meer met een pluspion tegen zijn dame bleken een ongelijke strijd op te leveren. Ter Meer ontweek gedecideerd een eeuwig schaak en dreigde te promoveren. Nog tijdig zette Van den Burg de klok stil en feliciteerde zijn tegenstander.

Des keizers baard
In de kampioensgroep ging het om des keizers baard. De beslissende partij wordt immers volgende week gespeeld tussen Keijer en Shakhverdian. De laatste speelt op dit moment in het Nederlands Jeugdkampioenschap in Assen in de C-groep. Zie voor informatie www.njsk.nl

Voor het echie
Lambrechts en Geitenbeek deelden het punt. Westra en Van Setten gingen ‘voor het echie’. In een harde strijd, waarin Westra een kwaliteit voor kwam te staan, die weer terug offerde maar aan dit ‘offer’ nog wel twee pionnen overhield, kon Van Setten niet overeind blijven. Met een ongenaakbare loper in het centrum tegen een uitgerangeerd paard, en een toren die door een tussenschaak promotie mogelijk maakte voor de h-pion moest Van Setten de handdoek in de ring gooien.

Overige uitslagen:

  • Van der Priem-Van den Broek 0-1
  • Versteeg-Schulz 1-0
  • Bleeker-Licher 0-1
  • Van Seventer-Van Heeringen ½-½
  • Brouwer-Van Dalen 1-0
  • Haout-Vroegindeweij 1-0
  • De Hoop-Janssen 1-0
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen