Vliegende herten in de omgeving gespot? Meld het waarneming.nl

13 jun 2014, 14:08 Nieuws
ye5lf1azwllvqvpq3gi0irxnz 24en vliegend hert

Kenniscentra hebben uw hulp nodig bij het onderzoek naar deze beschermde kever.

Dit jaar doen stichting EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis Biodiversity Center onderzoek naar de beschermde kever het vliegend hert in Nederland. Dit melden de betrokkenen in een persbericht.

Onderzoek van de afgelopen jaren heeft uitgewezen dat in het veld gericht naar dit dier gaan zoeken weinig oplevert. Daarentegen levert het plaatsen van een oproep des temeer op, omdat recreanten en omwonenden op die manier op de hoogte zijn van onze behoefte aan waarnemingen. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan de bescherming en daarmee het behoud van een uniek stukje natuur in Nederland.

Zeldzaam insect

Het vliegend hert is een van de spectaculairste en grootste insecten in Europa. Het mannetje kan zo’n 8 centimeter groot worden, waarbij met name de grote gewei-vormige kaken zeer opvallen. Het vliegend hert is zeldzaam in Nederland en is in Europa wettelijk beschermd. De larven leven van door schimmels aangetast ondergronds eikenhout. De volwassen dieren zijn vaak te vinden op eikenstammen bij bloedende wondjes waar ze van het sap drinken.Het vliegend hert is zeldzaam geworden in Nederland en is alleen nog bekend uit 5 leefgebieden.

Oproep

Hierbij willen wij iedereen oproepen om waarnemingen van het vliegend hert door te geven, het liefst voorzien van een foto. De gegevens die we in ieder geval graag ontvangen zijn:

het geslacht

het aantal individuen

de datum

een zo nauwkeurig mogelijk omschreven vindplaats

Ook aantekeningen over het gedrag zijn zeer welkom. Vergeet niet uw naam en e-mailadres of telefoonnummer te vermelden, zodat eventuele details nagevraagd kunnen worden. Oude waarnemingen zijn uiteraard ook welkom.

De waarnemingen kunnen ingevoerd worden op of per e-mail gestuurd worden naar: [email protected]. Per post kan naar: EIS-Nederland, Antwoordnummer 10430, 2300 WB Leiden (geen postzegel nodig).

waarneming.nl

Voor meer informatie zie:

www.eis-nederland.nl/vliegendhert