Stolpersteine geplaatst op ’s Heeren Loo ter herinnering aan twaalf Joodse bewoners

11 apr , 12:45 Nieuws
15en stolpersteine
Foto: Communicatie 's Heeren Loo
Toespraak burgemeester Hans van Daalen bij legging Stolpersteine op woonzorgpark 's Heeren Loo Ermelo.

Op donderdag 10 april 2025 zijn op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Ermelo twaalf Stolpersteine (ook wel struikelstenen genoemd) geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse bewoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze bewoners werden op 10 april 1943 weggevoerd naar Westerbork, op transport gezet naar Sobibor en daar bij aankomst omgebracht.

Dit bericht communicatie van 's Heeren Loo.

Na een uitgebreide zoektocht
Bij de herdenkingsbijeenkomst waren zo’n 30 nabestaanden aanwezig die na een uitgebreide zoektocht werden gevonden en familieleden van de twee zusters die destijds met de bewoners meereisden naar Westerbork. Ook medewerkers van ’s Heeren Loo, leden van de cliënten- en verwantenraad, burgemeester Van Daalen en wethouder Tigchelaar en leden van de Vereniging Historisch Ermeloo woonden de plechtigheid bij.

Bloem of steen
Na een welkomstwoord waarin het verhaal van de twaalf bewoners werd verteld, volgden persoonlijke voordrachten van nabestaanden en een toespraak van de burgemeester die het belang van herdenken onderstreepte: “Zonder heden en verleden geen toekomst”. Na het plaatsen van de Stolpersteine legden nabestaanden bloemen of een steen als aandenken.

Vrijheid is nooit vanzelfsprekend
De messing herdenkingsstenen ter nagedachtenis aan de twaalf bewoners zijn gelegd bij het monument naast het Heerenhuus, de plek waar zij Ermelo in de oorlog verlieten. Hiermee blijft de herinnering aan de bewoners levend en worden cliënten en medewerkers van ’s Heeren Loo eraan herinnerd dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Het monument, met nu de toevoeging van de struikelstenen, is dan ook jaarlijks de plek voor de 4 mei-herdenking op het woonzorgpark.

Het belang van struikelstenen
Stolpersteine zijn een initiatief van kunstenaar Gunter Demnig. Op iedere kleine messing herdenkingssteen staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, de plaats en datum van arrestatie en ten slotte de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.

Over heel Europa verspreid zijn deze stenen een monument voor oorlogsslachtoffers. In de gemeente Ermelo is breder aandacht voor de herinnering aan oorlogsslachtoffers door middel van Stolpersteine. In 2024 zijn reeds 12 stenen gelegd, in april en mei van dit jaar komen daar 27 stenen bij.