De veteranenvlag in top in de historische garnizoensplaats Ermelo

24 jun , 18:16 Nieuws
26en veteranenvlag
Sinds de verrassende en abrupte opheffing in februari dit jaar van de afdeling West Veluwe/Flevoland van de oudste algemene veteranenvereniging, de Bond van Wapenbroeders, is het enige veteranenbolwerk in Ermelo het Veteranencafé NW-Veluwe.
Door Joop Hazeu, coördinator Veteranencafé NW-Veluwe, gastvrij gehuisvest in Grand Café Restaurant Het Postkantoor.
Foto's: Tineke Hazeu-van Veldhuizen en Christa Rookhuizen.
Op spreekuur
De vaste en minder vaste bezoekers van dit ontmoetingspunt, gehouden op de eerste woensdag van de maand van 19.30 uur tot sluitingstijd (tenzij dat 4 mei of 1 januari is, dan schuift het een woensdag op) in Grand Café Restaurant Het Postkantoor, vroegen zich af of de 'nieuwe' burgemeester, de heer Hans van Daalen, wel wist dat hij veteranenzaken in zijn portefeuille had. Dus op spreekuur gegaan bij onze burgervader. Nou hij wist dat donders goed, alleen de parate kennis was er nog niet helemaal 100 %. Gelet op zijn aantekenvel en het inhaleren van gegevens is dat direct bij-/dicht gespijkerd.
Op de hoogte brengen/houden
Dat aantekenvel ging na ons gesprek naar een 'vrijwillig aangewezen' ambtenaar (met kennis van zaken, een voormalig beroepsmilitair) om hem (de burgemeester) én op de hoogte te brengen/te houden van wat er leeft binnen veteranenland in Ermelo én om hiaten op te lossen en te regelen dat dat in de toekomst goed geregeld wordt. En slim, voor een paar zaken speelde hij, de burgemeester, de bal terug naar de bemensing van het veteranencafé.
Beweging
Na een informeel bezoek aan het veteranencafé, waar de burgemeester alle indrukken op zich in liet werken, kwam er zeer snel beweging in 'zijn' veteranenbeleid. Eerst werden er een paar piketpalen in de grond geslagen. Bijvoorbeeld het Witte Anjerperk Veteranen aan de Horsterweg is een zaak van de Oranje Vereniging Ermelo en de gemeente, en niet van de veteranen in Ermelo, die wel blij zijn dat het er is.
Verrassend
Verrassend werden wij (bezoekers van het veteranencafé) uitgenodigd om zowel op 22 juni (Regionale Veteranendag NW-Veluwe) als op 29 juni (Nederlandse Veteranendag) de burgemeester te assisteren met het hijsen van de veteranenvlag op het Raadhuisplein. Geen gemakkelijke opdracht omdat enthousiaste veteranen dan al onderweg zijn naar Harderwijk resp. naar den Haag.
Uitdaging
Maar deze uitdaging moesten wij, veteranen uit Ermelo en omgeving, wel accepteren omdat zij de 'gemeente' verweten hadden dat de Regenboogvlag wel met veel vertoon gehesen werd, inclusief persvermeldingen en, volgens ons slijtende geheugen, de veteranenvlag nog nooit gewapperd had.
Op 22 juni (en zo ook op 29 juni) werd (wordt) de burgemeester geassisteerd door lokale veteranen.
Burgemeester helpen
Een volgende uitdaging van de gemeente Ermelo (lees burgemeester): help de burgemeester c.s. met het organiseren van een veteranenlunch in september. Met kennis van zaken binnen onze 'veteranenportefeuille' van bezoekers van het veteranencafé gaan wij hem deskundig helpen om daar een festijn van te maken. Alle veteranen in Ermelo, die ingeschreven staan bij het Nederlands Veteranen Instituut, en een paar vaste bezoekers van het veteranencafé uit Putten en Harderwijk, zullen een uitnodiging van de gemeente Ermelo ontvangen.
In top
De veteranenvlag in top. Op de foto ziet u, naast de burgemeester, de bezoekers van het veteranencafé Joop Hazeu, Sjaak Rus (uit Putten), Ronald Bekema en Sjaak Lijbers. Op 29 juni zullen Maarten de Lussanet en Harrie Heidema onze enthousiaste burgemeester ondersteunen.