Khairzul Ghani ‘schildert’ kerstverhaal op ruiten van kapsalon De Haarsmederij

De afbeeldingen op de ruiten van kapsalon De Haarsmederij aan Weegakker 45 in Ermelo trekken de laatste dagen heel veel bekijks. Is hier een zandkunstenaar aan het werk geweest vragen verraste voorbijgangers en klanten zich af, een papierknipkunstenaar of wellicht toch een kunstschilder?

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Snow windows’
Carola Klaassen, eigenaar van De Haarsmederij, is opgetogen over de vele positieve reacties op de ruitschilderingen, hoewel dat ook niet echt de juiste benaming is. Carola legt uit: “Het gaat om het fenomeen ‘snow windows’, dat ik tegenkwam op social media. Vooral in Engeland schijnt het helemaal hot te zijn.”

‘Dat wil ik ook’
‘Dat wil ik ook’, dacht Carola bij zich zelf. “Ik wilde letterlijk iets unieks op de ruiten van mijn kapsalon. Als iemand zoiets zou kunnen dan is het Khairzul Ghani, een vriend van mij.” Die reageerde meteen vereerd en enthousiast, al krabbelde hij zich in de eerste instantie wel even achter de oren. Hij mag dan een professioneel en begenadigd kunstenaar zijn die diverse prijzen heeft gewonnen en wie zijn werken zijn opgenomen in particuliere collecties in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland, zo schrijft de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief, werken met sneeuwspray op ruiten is dan een ware uitdaging.

Sprong in het diepe
Bovendien vertelt Carola, komt Khairzul Ghani oorspronkelijk uit Maleisië en is hij niet echt bekend met ‘ons’ kerstverhaal. Althans niet met de details. En Carola wilde toch echt het kerstverhaal dat is opgetekend in de Bijbel verbeeld zien op de ruiten van De Haarsmederij. “Voordat Khairzul aan de slag ging heb ik hem dan ook eerst het kerstverhaal voorgelezen.” Khairzul lacht: “Ik had zoiets nog nooit gedaan, dus het was voor mij echt een sprong in het diepe.”

Hele klus
Met het verhaal dat Carola hem had verteld in het achterhoofd, toog Khairzul aan het schetsen. Een hele klus, want het ging om de ramen van de openslaande deuren die de blikvangers zijn, 6 authentieke stalramen die elk zijn verdeeld in 6 raampjes en het raam van de deuringang. Toen hij vervolgens de schetsen toonde aan Carola was zij meteen helemaal om, zo mooi vond ze de illustraties.

Tot Driekoningen
Khairzul kreeg de sleutel van de kapsalon en door een zaterdag tot en met een maandag elke dag verscheidene uren te werken, maakte hij Carola heel erg blij met het verbeelden van het kerstverhaal op de ramen van De Haarsmederij. Met filmpjes laat de kunstenaar zien hoe hij te werk ging. Wat een combinatie was door stukje voor stukje sneeuw te sprayen op de ramen. Vervolgens toverde hij met speciale kwasten en spatels de besneeuwde vlakjes om tot sprookjesachtig mooie ruitschilderingen. Carola belooft dat het kerstverhaal op de ruiten in ieder geval tot Driekoningen, 6 januari 2023, te bewonderen zal zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen