Deel 19: Hoe gaat het nu met Renate Goossensen die geëmigreerd is naar Frankrijk?

Foto: eigen foto

Dat Renate Goossensen vanuit Ermelo ging emigreren naar Frankrijk samen met Bart en kinderen Jaya en Tara en de honden, was voor veel mensen een complete verrassing. Zij houdt ons echter graag op de hoogte van het reilen en zeilen van de nieuwe start! Vandaag deel 19. Klik HIER voor eerdere afleveringen.

Opnieuw beginnen
Opnieuw beginnen is geen teken van zwakte, maar van kracht. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Wie zijn wij om daar over te oordelen? Oordelen over wat een ander doet, wil bereiken of hoe hij of zij haar doelen op de manier gaat bereiken door een andere weg in te slaan. Zo zijn er ook genoeg mensen op mijn pad gekomen en weer gegaan. Vrienden, relaties, partners, mensen die op dat moment veel voor mij betekenden. Ze kwamen in mijn leven voor een bepaalde reden, ze stonden me bij in mooie tijden, gingen weg in moeilijke tijden en ik leerde weer andere mensen kennen om me hierin bij te staan.

Ontmoetingen
Velen komen en vele gaan, door de dood, door weg te lopen, door verdwaald te zijn in de vriendschap die we hadden of door te kiezen om los te laten doordat diegene ook zijn eigen pad afgaat. Al deze ontmoetingen zijn mij dankbaar! En ook al waren er ontmoetingen van blijdschap en voldoening zo waren er ook situaties van verdriet, rouw en teleurstelling. Ook ik heb mensen teleurgesteld in mijn ontmoeting met hen. Maar ik weet zeker dat deze ontmoetingen er zijn geweest met een reden om weer verder te kunnen gaan.

Krachtig
Opnieuw beginnen in je leven betekent voor mij dat ik bereid ben om te laten gaan wat niet werkt. Ik zeg niet dat dit makkelijk is, maar wel makkelijker dan gefrustreerd rond te lopen omdat iets niet werkt op de manier hoe je het had bedacht. Wij zijn nu ruim anderhalf jaar geleden geëmigreerd naar Zuid-Frankrijk om opnieuw te beginnen. Helaas hebben wij niet kunnen aarden hier en zijn wij druk bezig om opnieuw te gaan beginnen. Ik zie het niet als falen, wel voelt het als een grote teleurstelling! Door de stap opnieuw te maken om opnieuw te beginnen voel ik me ontzettend krachtig dat we deze beslissing hebben gemaakt. Samen als gezin! Ik zag van de week een mooie tekst voorbij komen; ‘Als je niet van richting verandert kom je uit bij het begin’.

Levenslessen
En zo voelt het precies voor mij. Ik kan wel in cirkels blijven denken tot ik er draaierig van word, maar daar heb ik niks aan. Ik wankel dan maar een beetje rond en word er ontzettend onrustig van. Door mijn en ons gevoel serieus te nemen kunnen we vanuit hier verder gaan. Nu ik hier in Frankrijk woon ben ik bewust dat ik veel levenslessen te leren heb. Ik kom hier genoeg uitdagingen en hobbels tegen. Gaat het niet linksom dan gaat het wel rechtsom. Ik weet nog heel goed, in mijn jongere jaren zei ik tegen mijn vader; ‘Ik zie wel waar het schip strand.” Mijn vader reageerde hierop: “Renate het uitgangspunt is dat jouw schip altijd blijft varen.” En ook al voelt het soms wel zo dat iets strandt dan overleg ik met Bart hoe ik de koers moet gaan verleggen, zodat mijn schip weer de juiste wind in de zeilen heeft.

Rode wangen
Zo ook Bart, hij vaart niet, maar momenteel loopt hij de benen onder zijn kont vandaan. Van het dak iedere keer naar de schuur, zo wandelt hij tussen het werk zo 7 kilometer per dag af. Zijn spijkerbroeken gaan wijder zitten en mag ik naar een steeds gespierder lijf kijken. Je hoort mij niet klagen hoor! Zo kan ik weer mooi verder dromen over mijn roman die ik aan het schrijven ben. Soms krijg ik zelfs rode wangen over de teksten die ik schrijf.

Op TV!
Toch even iets anders dan de blogs die ik naar jullie schrijf. Over rode wangen gesproken, wat grappig om jezelf op TV te zien, wij hebben de uitzending van het Roer Om al kunnen kijken! Met half geknepen billen zaten we op de bank, met mijn handen gespreid voor mijn ogen ben ik de 45 minuten door gekomen! Echt wel heel bizar om je zelf te zien op TV. Het ontroerde me ook. Als ik zo naar ons kijk vind ik dat we een lief gezin zijn al zeg ik het zelf😊. We doen het maar mooi en zijn onze gedeelde dromen gaan waarmaken, een beetje met een omweg, maar dat maakt het niet minder goed of slecht. Gaan jullie ook kijken? Donderdag 3 november om 20:30 uur op SBS6. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden! En hopelijk spreek ik jullie binnenkort in Ermelo, want ik reis met mijn ouders mee terug vanuit France en ben van 13 november tot en met 22 november gezellig in Ermelo!

Naar Normandië
En hoe gaat het nu met ons? Kijk na de uitzending op www.sbs6.nl/hetroerom en blijf ons volgen in onze avonturen. Want wij gooien het roer dus nog een keer om en zette koers naar Normandië. Wie weet gaat de tv ons nog wel een keer volgen.

Bisous Renate

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen