Boekpresentatie Beatrice Jongkind bij Riemer & Walinga in Ermelo

Foto: Grietje-Akke de Haas

Op zaterdag 30 april van 14.00 – 16.30 uur houdt Beatrice Jongkind een presentatie en signeermoment over haar boek Billy Boy, Bloemlezing der zotheid, bij Boekverkoopers Riemer & Walinga aan de Stationsstraat 131 in Ermelo.

De Boekverkoopers proberen hun klanten rond 4-5 mei altijd te stimuleren om een boek over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Ook dit jaar met deze boekpresentatie/signeersessie.

Een bijzonder boek
Beatrice Jongkind creëerde een bijzonder boek – Billy Boy, bloemlezing der zotheid – naar aanleiding van een document dat haar vader schreef, vlak na de oorlog. Hij zat als zestienjarige al in het Belgische verzet, en heeft zijn gedachten en belevenissen vlak na de oorlog op papier gezet. Hetgeen zeer bijzonder is; veruit de meeste verhalen over de oorlog zijn pas vele jaren later opgeschreven.

Inzicht
Rondom dit document staan een commentaar op Jongkinds vaders wederwaardigheden uit 1973 en – heel bijzonder- een brief van zijn vader die de burgemeester van België verzoekt om zijn zoon uit de Gestapo-gevangenis te bevrijden voor het te laat is en zijn zoon een terrorist wordt. Als een tweede schil hier omheen staan de eigen verhalen van Beatrice, die raken aan haar vader en diens geschiedenis. Deze verhalen geven inzicht in wat het betekent om die zo bekende ’tweede generatie’ te zijn én hoe het is om kind van verzetsmensen te zijn.

Over Billy Boy
Bill, een jonge man, aan het begin van zijn adolescentie. Hij wordt op handen gedragen door zijn moeder die hem tot op hoge leeftijd ‘Billy Boy’ noemt. Zijn vader is een rusteloze, onhandelbare man die altijd in verzet is tegen de gevestigde orde. Gevolg van diens gedrag als hoofd van het gezin: een zoon die een onzekere HBS-er wordt en die het niet verdraagt als anderen onrechtvaardig worden behandeld.

Deze begaafde, gevoelige jongeman stort zich roekeloos in het Belgische verzet tegen de bezetter. De prijs die hij daarvoor betaalt, is hoog. Aan het einde van de oorlog wordt Bill stuurloos achtergelaten, heeft honger en is niet tevreden. Het is zijn vader die hem dan ondanks alles te hulp schiet en ervoor pleit dat jonge verzetsdeelnemers een toekomst krijgen. Die toekomst zet zich voort in het leven van Bills dochters. De auteur is de oudste van hen. Haar vaders verhaal schokte ook haar leven. Billy boy is een verhaal van drie generaties.

Over Beatrice Jongkind
Beatrice Lillian Jongkind studeerde aan de Theologische Universiteit van Kampen. Zij begon haar loopbaan bij het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en ging vervolgens naar de kerkredactie van dagblad ‘Trouw’. Daarna werkte zij vele jaren als geestelijk verzorger in de psychiatrie, in de Valeriuskliniek in Amsterdam, op het voormalig landgoed Veldwijk in Ermelo en in Klinika Caprilles op Curaҫao. Zij sloot haar werkzaamheden af als gemeentepredikant in Harderwijk. Tegenwoordig is zij publicist, geeft lezingen en gaat voor in kerkelijke gemeenten. Hoofdmotief in al haar werk is de verhouding tussen de Kerk en het Jodendom alsmede de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de kinderen van de overlevenden. Nog onlangs sprak zij op het Museumplein in Amsterdam namens het Comitė Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrȕck, een vernietigingskamp in Noord-Duitsland waarin haar moeder als verzetsvrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog terechtkwam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen