Column Henny Kreeft: ‘Je zou eens hoognodig moeten’

Foto: pixaby.com

Column Henny Kreeft: ‘Je zou eens hoognodig moeten’.

Nu ben ik niet zo van dat openbaar gedoe. Tja, dat komt ervan als je in een klein boerendorpje bent geboren en getogen. Dat was, als het nodig was, op de plaats waar je moest zijn. Ik heb nog een tante gehad, die had het toilet in een houten hok in de tuin, meer in het weiland achter de tuin, en dat was een pokke-eind lopen. Maar in het geboortedorp was het netjes naar de juiste plaats. Zo zijn we opgevoed en de deur op slot!

Nou ja, er was wel eens een uitzondering. Maar toen waren we al wat ouder, feestje vieren of sterker nog carnaval vieren, tja dan werd het met de mannen op een rijtje tegen de bosrand aan. Tot we er achter kwamen dat achter die bosjes een politieagent stond, die ons allemaal bij naam kende. En dat werd thuis weer netjes verteld.

Enfin, de gemeente Ermelo heeft geen geld (genoeg) voor een openbaar toilet in het winkelcentrum De Enk. Daarbij komt dan nog dat het college van mening is dat twee openbare toiletten in het centrum van Ermelo meer dan genoeg is. Ik denk dat daar de meningen over verschillen, je zou eens hoognodig moeten.

Het college zal overal bekenden en vrienden hebben wonen; als men zelf een keer naar het centrum moet en dan ook nog eens naar het toilet, dan kunnen ze altijd en overal bij iedereen aanbellen.

Het is opvallend dat het college niet weet of er behoefte is. Neen, natuurlijk niet, ik loop ook niet te koop met het feit dat ik even naar die speciale plaats moet. Maar als het te lang duurt, is het een kwestie van opletten, dan ziet men het wel.

Bedoeld wordt natuurlijk dat het college niet weet of er behoefte is voor nog meer openbare toiletten in het centrum. Maar verderop in het artikel komt de echte aap uit de mouw. Het bouwen – en waarschijnlijk het onderhoud – van zo’n ‘noodvoorziening’ kost handenvol geld. Men heeft het ergens berekend, zo’n slordige vijftigduizend euro.

Als je het snel zegt, is het niets: 50.000 euro. Ik denk dat er grotere bedragen tegenwoordig uitgegeven worden. En nu zegt het college – heel slim – dat men bij de herinrichting van de Markt mee gaat nemen – let op en nu komt – ‘om te bekijken of de installatie van een openbaar toilet tot de mogelijkheden behoort.’

Gaan die mensen van het college nooit naar het toilet, vraag ik me zo af en toe af. 

Als men gaat voor de inwoners van Ermelo, maar zeker voor de toeristen die elk jaar in het dorp komen kijken, dan zijn genoeg openbare toiletten van cruciaal belang. Zeker voor een plaats met 30 rijksmonumenten, 106 gemeentelijke monumenten, de Hervormde Oude Kerk, 2 rijksmonumentale kerken, molen De Koe en ga zo maar door. Allemaal bezienswaardigheden, goed voor het toerisme, de economie. En kom dan niet met een opmerking dat “ … de bekendheid en zichtbaarheid van beide openbare toiletten kan worden verbeterd …” Gewoon een nieuw openbaar toilet voor De Enk.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden