Gemeente Ermelo gaat maar wat graag in zee met Helpgewoon Thuiszorg

Foto: Grietje-Akke de Haas

Ermelo is een nieuwe thuiszorgorganisatie rijker: Helpgewoon Thuiszorg. Het gaat om een organisatie in de huishoudelijke hulp met een niet alledaagse bedrijfsvoering. Wat volgens bedenker van het concept, Joke van der Schoor, juist de kracht is van deze thuisorganisatie. Bovendien werkt HelpgewoonThuiszorg met een buddy-systeem om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen door ze het vak te leren. De gemeente Ermelo die de huishoudelijke hulp betaalt, was daarom van harte bereid in zee te gaan met Helpgewoon Thuiszorg Ermelo.

Wethouder arbeidsparticipatie Leo van der Velden: “Er is immers een omslag nodig om goede zorg te kunnen blijven waarborgen. Daarnaast wordt met Helpgewoon Thuiszorg Ermelo de arbeidsparticipatie anders aangevlogen dan tot dusver. Een goede ontwikkeling, er zitten immers nog teveel mensen thuis.” Wethouder sociaal domein Hans de Haan: “Nieuwe ideeën in deze sector, dat zien wij het liefst als gemeente. Ook het buddy-systeem spreekt ons erg aan, want er zijn mensen die hoognodig aan de bak moeten”

Ambitie
Helpgewoon is opgericht door Joke van der Schoor in 2014. Haar ambitie was te laten zien dat werknemerscoöperaties een antwoord zijn op de maatschappelijke roep naar zelfsturing en daarmee zeggenschap op werkinhoud, organisatie en bedrijfsvoering. Het werkt; inmiddels gaat het om een groot netwerk van werknemerscoöperaties door het hele land op de gebied van Buurtsport, Jeugd, Jeugdmaatschappelijk werk, Thuiszorg, Zorg & Begeleiding NAH en Fietsgewoon Ermelo..

Plat zonder protocollen of bureaucratie
Een werknemerscoöperatie is een platte organisatie zonder (dure) directie- of managementteams, protocollen of bureaucratie, en bestaat alleen uit leden. De leden van de coöperatie zijn zowel eigenaar van het bedrijf als werknemer binnen het bedrijf. Alle leden staan in dienst van de coöperatie en beslissen samen over de koers van de onderneming. Dat maakt waar de zorg oorspronkelijk echt voor is bedoeld: de cliënt. Want de leden verdelen de beperkte administratieve taken, de meeste aandacht gaat uit naar het operationele werk.

In de startblokken
Het concept van de werknemerscoöperatie is wat de eerste groep van 12 mensen die Helpgewoon Thuiszorg Ermelo gaat lanceren, zo aanspreekt. En een tweede groep van 8 mensen staat al in de startblokken om ook aan de slag te gaan. Dat viel gisteren, woensdag 17 juni, te horen op de eerste Algemene Ledenvergadering van Helpgewoon Thuiszorg Ermelo, in het hoofdkantoor van Helpgewoon aan de Putterweg in Ermelo.

Gemêleerd gezelschap
Het was een gemêleerd gezelschap van leden dat de coöperatie met elkaar gaat vormen van de nieuwe thuiszorgorganisatie in Ermelo. Allen met een verschillende achtergrond en variërend in de leeftijd van 16 tot 61 jaar. Ze werden verwelkomd door Joke van der Schoor en Erik Leunisse, Teamcoach Helpgewoon, die de leden gaan helpen, ondersteunen en coachen door onder meer trainingen om het concept ook in Ermelo succesvol te maken, net als in de andere plaatsen in Nederland.

Uniek
Het unieke aan het concept van de werknemerscoöperatie van Helpgewoon is bovendien dat leden een nieuwe uitdaging kunnen aangaan. Zo heeft het ene lid in de horeca gewerkt, een ander in de supermarkt en weer een ander in de pleegzorg. Maar met één gemene deler; ze gaan graag met mensen om en willen iets voor ze betekenen. De helft van de leden heeft ruime ervaring in de thuiszorg zodat  Helpgewoon Thuiszorg Ermelo meteen van start kon gaan. Bovendien kunnen zij hun ervaring en kennis delen met de andere leden. Want zo werkt het gewoon bij Helpgewoon.

Informatie en het aanvragen van huishoudelijke hulp
Voor meer informatie en het aanvragen van huishoudelijke hulp: Joke van der Schoor: 06 117 20 158 en [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen