Team Beatrixschool Ermelo extra creatief tijdens coronacrisis

Een leeg schoolplein, maar de natuur gaat gewoon haar eigen gang.
Een leeg schoolplein, maar de natuur gaat gewoon haar eigen gang.
Foto: Beatrixschool Ermelo

‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ is de legendarische uitspraak van of Johan Cruijff of Willem van Hanegem. Dat blijkt maar weer, ook in deze onwerkelijke tijden van de coronacrisis. Nu de scholen gesloten zijn wordt een ongekend beroep gedaan op de creativiteit van de leerkrachten. “Wij merken nu als team dat er zoveel enthousiasme naar boven komt”, zegt Tineke Mulder-den Breejen, directeur van de Beatrixschool in wijk Oost. “Voorheen was je aan zoveel regels gebonden. Nú moeten en mogen we creatief zijn. En dat is wat een meester of juf wil, met het vak bezig zijn.”

Ver uit elkaar
De eerste schoolweek nadat is afgekondigd dat de scholen moesten sluiten, loopt op zijn eind. Een onwerkelijke week. “Afgelopen maandag zijn we als team bij elkaar gekomen om te overleggen wat er precies nodig is om de kinderen in de eerste week van huiswerk te kunnen bedienen. En tegelijkertijd dat we de ouders niet overladen. Het overleg vond plaats in de aula, zodat we ver uit elkaar konden zitten.”

Ook leuk materiaal
Maandag de hele dag, van 7.30 – 18.30 uur, was het team druk met het samenstellen van huiswerk. “Dat varieerde van taal, rekenen en spellen tot leuk materiaal voor de kinderen om te doen. Daarnaast hebben we bij de pakketjes een gesloten envelop gedaan voor de ouders met daarin de antwoorden en instructies. Dinsdag is het materiaal in kleine groepjes van school opgehaald.”

Op de stoep
Elke dag chatten de leerkrachten in een groepschat met hun leerlingen. Op het moment zijn leerkrachten ook druk de systemen op school zo aan te passen dat er via beeld kan worden gecommuniceerd met de leerlingen.   “Ondertussen zitten wij als team van alles te bedenken hoe we het volgende week aanpakken. Vandaag krijgen de ouders even niets. Vanaf maandag krijgen ze weer nieuw huiswerk. De bedoeling is dat wij dit rondbrengen bij de ouders, op de stoep leggen, zodat de kinderen niet naar school hoeven te komen.”

Petje af voor ouders
De Beatrixschool zit niet helemaal op slot. In groepjes van gemiddeld 10 worden de kinderen opgevangen van ouders die beide in de zorg werken. Mulder-den Breejen neemt evenwel haar petje af voor alle ouders van de leerlingen op de Beatrixschool. “Het is nogal wat als je thuis moet werken, en 2 of 3 kinderen hebt rondlopen. Met daarbij de zorg of je kinderen geen onderwijsachterstand oplopen. Mijn advies is dat ouders zich daar nu even geen zorgen over hoeven te maken.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen