Huurwoningen Gelreweg Ermelo worden gesloopt: buurt is woest!

De huurwoningen aan de Gelreweg.
De huurwoningen aan de Gelreweg.
Foto: Archief Peter van Scherrenburg

Als het aan woningcorporatie UWOON ligt worden 34 huurwoningen aan de Gelreweg gesloopt, in de periode maart 2020 tot ongeveer 2023. Veertien andere woningen aan de Gelreweg en Oude Telgterweg worden in de toekomst gerenoveerd.

De buurt is woest laat Peter van Scherrenburg weten, één van de gedupeerden. Zijn vriendin woont al 40 jaar aan de Gelreweg, 25 jaar terug trok Van Scherrenburg bij haar in.

‘Eén week voor kerst!’
Gisteravond, woensdag 18 december, heeft UWOON tijdens een bijeenkomst in Proson de plannen van de woningcorporatie meegedeeld. “Eén week voor kerst”, foetert Van Scherrenburg, “krijgen de bewoners van de Gelreweg uitgelegd dat ze vanaf maart 2020 hun huizen uit moeten voor nieuwbouw. Dat komt je rauw op je dak. De bewoners zijn furieus.” De emoties liepen volgens hem hoog op tijdens de bijeenkomst. “Iemand gooide zelfs zijn kopje koffie op de vloer, een ander liep weg en er werden heftige gesprekken gevoerd.”

‘Niet met een bulldozer eruit’
Van Scherrenburg die zelf zijn huurwoning ook uit moet, verwijt UWOON een totaal gebrek aan empathisch vermogen. “Veel mensen wonen hier al 30, 40, 50 tot 60 jaar. Ze hebben hun kinderen hier zien geboren en grootgebracht. Net als wij hebben ze hier heel veel opgebouwd. Wat dat betreft is het echt ons thuis. Als buurtbewoners staan we voor elkaar klaar, en vieren feesten met elkaar. Kortom, als buurtbewoners zijn we een hechte club mensen. Maar we laten het er niet bij zitten. Een bewoners zei zelfs: ‘Ze krijgen mij hier nog niet met een bulldozer eruit’.”

Achterstallig onderhoud
Volgens Van Scherrenburg heeft UWOON de huurwoningen aan de Gelreweg al langer op de korrel. De woningen zouden kampen met achterstallig onderhoud, één woning staat leeg en meerdere woningen kampen met een vochtprobleem. “In mei 2018 organiseerde UWOON een inloopspreekuur. De buurt kwam er tot hun verrassing massaal op af. Logisch toch, want het gaat om de plek waar je woont.”

Enquête
Rond de zomer van 2019 hield UWOON een enquête onder bewoners van de betreffende huurwoningen aan de Gelreweg. “Van de geënquêteerden gaf 91 procent aan dat er wel iets moet gebeuren aan de staat van de woningen. Waarop wij het bericht kregen dat UWOON zou kijken wat er aan te doen valt.”

Een uur later
In de enquête werden bewoners tevens uitgenodigd mee te denken in het proces. “Zeven adressen gaven zich op, waaronder ik. Wij kregen een uitnodiging voor de bijeenkomst van gisteravond van 16.00 – 18.00 uur. Waarmee wij vernamen dat wij de klankbordgroep vormden; aan ons zou UWOON dus vertellen wat de plannen zijn. Wij vonden echter dat de boodschap iedereen aanging. Als groep hoorden wij dus eerst de boodschap, de rest een uur later.”

Grote lappen grond
De reden voor de sloop van de huurwoningen die UWOON aangaf, zijn achterstallig onderhoud en het willen halen van de energiedoelstellingen. Maar Van Scherrenburg maakte uit de woorden van Iris Uittien, Manager Wonen van UWOON, ook op dat de woningcorporatie juist de grote lappen grond nodig heeft waar de huurwoningen op staan. Met als reden er nieuwe woningen te bouwen vanwege de woningnood. De huurwoningen beschikken immers over een hele diepe achtertuin.

Renovatie
In de eerste instantie zouden meer huurwoningen aan de Gelreweg worden gesloopt, net als huurwoningen om de hoek aan de Oude Telgterweg. “Die gaan nu gerenoveerd worden.”

Bedonderd
Volgens Van Scherrenburg voelt 91 procent van de gedupeerden zich bedonderd. “Er werd ons gevraagd wat we willen en we mogen meedenken. Maar de plannen liggen er al. Wat ons betreft; wij willen hier blijven wonen, al of niet met een renovatie.”

Uit elkaar gerukt
Vanaf maart 2020 kreeg Van Scherrenburg te horen, moeten de eerste bewoners hun huis uit. In 2023 moet iedereen zijn vertrokken. Mét een verhuiskostenvergoeding in het vooruitzicht. De zo hechte buurt wordt op deze manier uit elkaar gerukt, meent Van Scherrenburg. Want het is maar de vraag wie waar terechtkomt. Om voor een nieuwe woning in aanmerking te komen moet volgens Van Scherrenburg de reguliere weg worden bewandeld, met het verschil dat ze boven aan de lijst komen te staan vanwege de hoge urgentie.

UWOON meldt vandaag, donderdag 19 december, in een persbericht het volgende:

Gisteravond deelde Iris Uittien, Manager Wonen, tijdens een bewonersavond de toekomstplannen van corporatie UWOON voor de Gelreweg en Oude Telgterweg. 34 woningen zullen plaats moeten maken voor nieuwbouw. 14 andere woningen aan de Gelreweg en Oude Telgterweg worden in de toekomst gerenoveerd.

Einde levensduur en technische gebreken
Het was voor veel bewoners slecht nieuws. De meeste huurders hoopten dat de corporatie alle woningen zou renoveren. De boodschap leverde daarom emotionele reacties op. Begrijpelijk volgens Iris Uittien; “De bewoners wonen met veel plezier. Als je dan te horen krijgt dat de woning wordt gesloopt en je ’thuis’ tijdelijk moet verlaten, dan is het niet meer dan begrijpelijk dat dit emotionele gevoelens met zich meebrengt.”

Toch kiest UWOON voor sloop. De woningen zijn oud en vertonen technische gebreken. Bij renovatie bereik je nooit de kwaliteit van nieuwbouw. Uittien: “We moeten de belangen van zittende huurders afwegen tegen belangen voor nieuwe bewoners. Dat is vaak niet eenvoudig, maar wel een deel van UWOON’s taak.”

Extra woningen
Op een aantal kavels is het mogelijk om extra woningen te plaatsen. Voor het vergroten van de slaagkans voor woningzoekenden, waarover UWOON met gemeente Ermelo harde afspraken maakte, is het uitbreiden van het aantal woningen in Ermelo, heel hard nodig. Bij enkele blokken is het niet mogelijk om uit te breiden en is om die reden gekozen voor renovatie.

Plan ontwikkelen samen met bewoners
De corporatie wil graag in samenspraak met de bewoners de invulling van het nieuwe plan verder vormgeven. Huurders die willen verhuizen krijgen vanaf maart de wettelijke verhuiskostenvergoeding. Van verplicht vertrek is dan nog geen sprake. Pas over enkele jaren is daadwerkelijke sloop van de woningen aan de orde. Wanneer de nieuwbouwplannen concreet worden krijgen huurders stadsvernieuwingsurgentie en kunnen hiermee met voorrang reageren op het vrijkomende woningaanbod in de regio. Daarbij hebben zij recht op huurgewenning om de stap naar de meestal hogere huren te vergemakkelijken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen