Fa. W. Timmer en Zn. Ermelo maakt zich op voor de 21e ‘Miss Koe verkiezing’

Sjoerd, André en Maaike.
Sjoerd, André en Maaike.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Voor de 21e keer showen trotse veehouders van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten, hun kalfjes, pinken, vaarzen en koeien tijdens de ‘Miss Koe verkiezing’ op vrijdag 5 april om 20.00 uur bij Firma W. Timmer en Zn. aan de Nijkerkerweg 95 in Ermelo.

Iedereen is welkom. De entree is gratis.

Zeewolde?
De deelnemende veehouders gaan er tijdens de voorjaarskeuring prat op om de koeien onderling met elkaar te vergelijken, en wie in de arena tot winnaar wordt uitgeroepen. Erg trots op hun ‘dames’ zijn bijvoorbeeld André van Vliet en zijn zoon Sjoerd (21), samen verantwoordelijk voor Melkveehouderij van Vliet uit Zeewolde. Zeewolde?

Gelijk thuis
“Wij zijn sinds 2004 lid van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten”, legt André uit. “Heimen Vliek kwam hier voor de melkcontrole, en vroeg of lid worden niet iets voor ons was. We voelden ons gelijk thuis bij deze club mensen. Iedereen gaat zo gemoedelijk met elkaar om. Wat bovendien erg trok is de gezamenlijke passie voor koeien.”

Favoriete show
Net als de andere veehouders van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten zorgen André en zijn zoon erg goed voor hun veestapel. Niet voor niets showen ze dat graag een paar keer per jaar tijdens een keuring. De voorjaarskeuring van van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten is hun meest favoriete show om aan deel te nemen.

Krachtmeting
Daar wordt maandenlang naar toegeleefd. “Het mooie van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten is dat gedurende de wintermaanden vergaderingen worden gehouden en avonden met sprekers. Maar in april met de voorjaarskeuring in Ermelo is de krachtmeting onder de veehouders.”

De allergezelligste
Sjoerd nuanceert lachend: “Het is voor ons dé keuring van het jaar, én de allergezelligste die er is. Natuurlijk doen we allemaal ons uiterste best. Maar als we niet winnen, is dat niet erg. We gunnen het andere veehouders ook.”

Dochter Maaike
Wie ook al jaren van de partij is, is dochter en zus Maaike (19). Net als haar broer Sjoerd doet zij al van jongs af aan mee met de keuring. De eerste jaren met het showen van een kalfje, en later met pinken en koeien. Voor Sjoerd wordt de 21e Miss Koe verkiezing een bijzondere editie.

Extra speciaal
Van de 125 koeien van het melkveebedrijf zijn er ongeveer 95 Lakeside Holsteins, het programma van vader André. Dertig stuks vallen onder Lakeside Upstream, het programma van zoon Sjoerd. Vier stuks uit zijn programma doen mee met de Miss Koe verkiezing. “Ik was 16 jaar toen ik tegen mijn vader zie dat ikzelf een beest wilde kopen en daarmee fokken. Daarom is het extra speciaal om te laten zien hoe ver ik met mijn programma ben gekomen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen