Initiatiefneemster heksenkring Ermelo: “Hoe onwelkom ben ik… “

Monique Le Grand.
Monique Le Grand.
Foto: Eigen foto

“Hoe onwelkom ben ik in Ermelo… .” Dat gevoel heeft Monique Le Grand sinds de Gebedsgroep Ermelo bad en zong tegen de komst van een heksenkring in Ermelo. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Occulte zaken?
Volgens Hein van Klooster van Gebedsgroep Ermelo zouden de initiatiefnemers ’s avonds op maandag 17 december, zich ter hoogte van de Weegakker bezighouden met diverse occulte zaken. “Occulte zaken?”, vraagt Monique zich als initiatiefneemster voor een heksenkring in Ermelo vol ongeloof af. “Waar baseert hij dat op, staat dit hier echt? Wij doen niet aan zwarte magie, want wij zijn witte heksen. In mijn 4-jarige opleiding tot wiccan (heks. redactie) is er één les aan zwarte magie besteed. Maar juist om te leren dit buiten de deur te houden.”

Druk eraf halen
Monique was van plan een heksenkring in Ermelo te houden zoals ze al jaren houdt in Almere. Het aantal belangstellenden groeit hard. “In 2017 heb ik 5 kringen gehouden, en in 2018 zelfs 20. Doordat de heksenkringen in Almere vollopen wilde ik de druk eraf halen. Vervolgens besloot ik naar de mensen toe te gaan. Een bezoekster uit Ermelo aan de heksenkring in Almere was bereid om bij haar in de buurt naar een geschikte plek te zoeken. In Harderwijk vond ze die niet, maar wel in Ermelo.”

Moderne hekserij
Zich totaal niet bewust van de weerstand die de komst van een heksenkring in Ermelo zou oproepen, bereidde Monique de heksenkring voor. Wicca is volgens meerdere internetsites een natuurreligie. Wicca wordt ook wel moderne hekserij genoemd, niet slecht of duivels, maar een religie die zich op het goede van natuur, mens, dier en alles erom heen richt. Het wisselen van de seizoenen, hun hoogtepunten en de maanstanden staan bij Wicca centraal. Daarnaast zijn de vier elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water belangrijk. “Wij zitten in de stand van de natuur”, legt Monique uit. “Ofwel, we vieren het leven, de liefde en het verspreiden van licht. Als groep delen we lief en leed, en brengen wij meer licht bij elkaar.”

Kerst vieren
Alles gebeurt in cirkels tijdens een heksenkring. Een cirkel staat volgens Monique namelijk symbool voor de kringloop van het leven en de natuur. “En wij zijn onderdeel van die natuur.” Tijdens een heksenkring nemen de deelnemers dan ook plaats in een kring. “Van tevoren vraag ik of deelnemers iets mee willen nemen wat symbool staat voor zijn of haar proces. Daar vullen we met zijn allen een altaar mee.” Op maandagavond 17 december wilde de heksenkring kerst vieren in Ermelo, ofwel de Yule viering. “Daarmee vieren wij de terugkomst van het licht. Had iemand toen bijvoorbeeld iets mee willen nemen dat gerelateerd is aan het christelijke geloof, dan had dat gemogen. Maar een Boeddha beeldje had ook gekund.”

‘Zijn wie ik ben’
Dat is namelijk wat Monique zo aantrekt aan de moderne hekserij. “Zes jaar terug maakte ik er voor het eerst kennis met een heksenkring. Voor het eerst in mijn leven voelde ik me ergens thuis, en mag ik zijn wie ik ben. Of je nu man of vrouw bent, jong of oud, kerkelijk of niet kerkelijk; er is plaats en ruimte voor iedereen.”

Nieuwe datum
De heksenkring in Ermelo ging maandag 17 december niet door omdat de contactpersoon onverhoopt verhinderd was. Monique is van plan een nieuwe datum te plannen. “Ik zoek nog een locatie in Ermelo waar dat mogelijk is.”

  • Houd voor de nieuwe datum de agenda van de website www.sidh.nl in de gaten.
  • Wie een locatie heeft voor een heksenkring in Ermelo kan zich ook via deze website aanmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen