Opening bijenstal verstevigt samenwerking Bijenvereniging en Schaapskooi Ermelo

Jacques Meuleman, voorzitter van de Ermelose Bijenvereniging, en Ruud van Eijle, voorzitter van Stichting Schapedrift Ermelo, zetten nog meer in op educatie door de banden tussen beide partijen te verstevigen. De opening van de bijenstal, zaterdag 21 juli, was bij wijze van de symbolische aftrap.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Prachtige locatie
De Schaapskooi op de Ermelose heide, al 15 jaar een publiekstrekker die zich bovendien mag verheugen in een nog steeds groeiende belangstelling. “Het is een prachtige locatie”, vinden beide voorzitters, “waarbij de heide een belangrijke voedingsbron vormt voor de schapen en bijen.”

Meer ruimte
Maar er zijn meer overeenkomsten. Wat te zeggen van de eeuwenoude beroepen van de imker en de herder die op het terrein van de Schaapskooi in stand worden gehouden. Zowel de cultuurhistorische- als de natuurwaarde vormen een belangrijke bron van educatie in het bezoekerscentrum waar op de korte termijn meer ruimte voor wordt vrijgemaakt.

Verplaatsen
Ruimte die tot ongeveer een half jaar terug voor opslag werd gebruikt. Opslag dus waar een andere bestemming voor moest worden gevonden. Waarbij het oog viel op de locatie van de bijenstal. Als meer dan goeie buren kwam Stichting Schapedrfit tot de oplossing de bijenstal te verplaatsen om grond vrij te maken voor de bouw van een kapschuur voor de opslag.

Van dichtbij
Waarop de bijenstal werd afgebroken om deze een paar tientallen meters verderop met hetzelfde materiaal weer op te bouwen. Wat vrijwilligers menig uurtje kostte. Na de officiële opening kon het publiek niet wachten om een kijkje te nemen in het vernieuwde onderkomen voor de bijen. Ook trakteerde Meuleman ze op een demonstratie zodat ze een bijenvolk van dichtbij konden bekijken.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen