Lucienne Kraan (22) uit Ermelo danst in ‘Nachthexen’

Foto: Judith Zwikker

De 22-jarige Lucienne Kraan is hard op weg haar droom van professionele danser te verwezenlijken. De Ermelose die in juni dit jaar afstudeert aan de dansacademie in Tilburg, danst namelijk  in de dansvoorstelling ‘Nachthexen’, geregisseerd door de Vlaams-Nederlandse choreograaf Jens van Daele.

‘Nachthexen’ is te zien op 12 januari in de theaterzaal van De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13 in Amersfoort, aanvang 20.30 uur.

Jeanne d’Arc en bommenwerpers
Lucienne is één van de vijf danseressen die de geschiedenissen van Jeanne d’Arc en Russische bommenwerpers vervlechten tot een pakkend geheel. De Volkskrant die de dansvoorstelling bijwoonde schreef onder meer: ‘De vloer is aan vijf danseressen met meisjesachtig lange haren en stoere, krachtige bewegingen. Hun lichamen zijn gespannen veren, constant alert. Zij zijn de nachtheksen, maar ook de moed van Jeanne, die standvastig zoveel tegenstrijdigheden verklaart, dat ze de facto niks verklaart. We zien vuur en horen vuur, hun gedeelde nachtmerrie’.

Persoonlijkheid
Choreograaf Jens van Daele vroeg Lucienne en nog twee meisjes van de dansopleiding mee te werken aan ‘Nacthexen’. “In die zin vindt Jens een auditie teveel een momentopname. Hij ervaart liever gedurende een langere periode met wie hij werkt. Wat ook te maken heeft met of je het goede type blijkt te zijn voor de dansvoorstelling. Want naast dat je goed moet kunnen dansen is ook je persoonlijkheid doorslaggevend.”

Abstracter met meer diepgang
De manier van dansen in ‘Nachthexen’ is écht anders dan in het populaire TV-programma So You Think You Can Dance, benadrukt Lucienne. “De manier van uitbeelden is abstracter en met meer diepgang.”

Meer dan een hobby
In haar jonge jeugdjaren turnde Lucienne eerst bij Sparta Ermelo, om vanaf haar tiende over te stappen naar Dans en Theaterstudio Annemieke Bais. Daar kreeg ze de liefde voor het dansen mee. “Ik wilde vervolgens nog meer leren, en het dansen niet alleen als hobby zien.”

Passie voor dansen
Na haar havo-examen aan het Nassau Veluwe College in Harderwijk koos ze op het allerlaatste moment voor een dansopleiding. “Natuurlijk heb ik mezelf afgevraagd of ik iets moest doen wat meer zekerheid geeft. Maar ik heb echt een passie voor dansen en wilde het toch gedaan hebben.”

Eigenheid
Talent is onontbeerlijk wil je meetellen in de wereld van de moderne dans. “Daarnaast moet je ook een sterk karakter hebben. Je krijgt namelijk een vaag idee van de inhoud van de voorstelling. Vervolgens is het aan jou om dat vorm te geven. Bovendien moet je eigenheid bezitten. Heb je dat niet, dan word je zo vervangen.”

Toekomst
Lucienne hoopt dat ze voor dansvoorstellingen van Jens van Daele kan blijven dansen. “Verder moet je constant alert zijn op audities van welke choreografen je aanspreken, en op zoek gaan naar producties.”

 

 

Reacties

article
33350
De 22-jarige Lucienne Kraan is hard op weg haar droom van professionele danser te verwezenlijken.
https://ermelo.nieuws.nl/nieuws/20180108/lucienne-kraan-22-ermelo-danst-nachthexen/
2018-01-08T15:05:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2018/01/08150510/02EN-LK.jpg
Nieuws