Veel animo voor Kinder-Kunst-Middag van Stichting Ermelo’s Kunstcollectief

Hoewel er geflyerd was voor de Kinder-Kunst-Middag op de basisscholen en Christelijk College Groevenbeek is het altijd afwachten hoeveel jeugdige deelnemers er hun vrije woensdagmiddag aan willen besteden. Best veel eigenlijk zo bleek vanmiddag, woensdag 8 november.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Opgetogen
Na een aarzelende start even na twee uur bleef de bel van de voormalige winkeldeur aan de Kerklaan 8 rinkelen. De begeleidende kunstenaars van initiatiefnemer de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK) reageerden opgetogen. “Met deze middag willen we zó graag dat kinderen leren zich ontwikkelen in de kunst, wat bijdraagt aan creatief denken”, vertelde Anneke Grootenboer.

Doelbewust kijken
Op speelse wijze maakten de kinderen kennis met alle ruim 70 kunstwerken van 20 Ermelose kunstenaars die er tot en met zaterdag 2 december worden geëxposeerd. Inge Mulder: “Van heel veel kunstwerken hebben we een detailfoto gemaakt. Het is aan de kinderen om uit te zoeken van welk schilderij, beeld, keramiek of textiel de foto is. Ook vragen we ze welke kunstwerken ze het mooiste vinden. Op deze manier leren de kinderen doelbewust kijken.”

Zó mooi
De twee 10-jarige vriendinnen Senna  en Jonna maakten een rondgang langs alle werken. Zo vonden ze al snel de schilderijen van de detailfoto’s. Jonna verkoos het schilderij ‘Innig samen’ van Arnold van Verseveld als mooiste werk. “Ik vind de kleuren zo mooi, maar ook dat alles door elkaar is geschilderd.” Senna viel op 2 landschappen van Fineke ten Napel. “Om de prachtige kleuren en hoe ze het uitzicht op de bergen heeft geschilderd.

Iets meer dan knutselen
Alle kinderen mochten zelf ook ‘ruiken” aan het vak van kunstenaar, door zelf aan de slag te gaan onder begeleiding van de kunstenaars. Inge Mulder lichtte toe: “Daarvan is het de bedoeling dat het iets meer wordt dan knutselen.” Algauw stond de expositieruimte vol met schildersezels voor de schilderijen die de kinderen aanspraken. “We willen graag dat ze zich laten inspireren door een schilderij en het naar eigen idee gaan schilderen.” Ook konden kinderen hun eigen beeld kleien.

Masterclass
Senna en Jonna hadden de primeur van een ‘masterclass’ van Ermelo’s kunstenaar Harry van Zomeren. Vol vuur legde hij het principe van de kubus uit en hoe deze te gebruiken in de kunst. De meiden vonden het prachtig en maakten er een eigen interpretatie van.

Expositie
De kunstwerken die vanmiddag zijn gemaakt worden opgenomen in de kunstexpositie. De expositie is geopend van dinsdag 14 november tot en met zaterdag 2 december van 12.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen