Dick Boll presenteert nieuwste film over oud Ermelo bij Oudheidkundige Vereniging Ermeloo

De verenigingsavond van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo op donderdag 16 maart staat wederom garant voor een echte ‘Ermeloo-avond’. Want het is Ermeloer Dick Boll weer gelukt een film te monteren over oud Ermelo. “Het is eigenlijk een verdwijnfilm met opnames van wat er niet meer is in Ermelo.”

Met fotoreeks

Leren zwemmen met een plankje
Het wordt een film die zowel zoet als bitter is. Want aan de ene kant roepen de beelden heel prettige herinneringen op. Aan de andere kant schrijnen ze omdat we wat getoond wordt, echt kwijt zijn. Samen met Steven van Loo en Dick van Wijngaarden van de Oudheidkundige Vereniging, blikt Dick terug in de tijd. “Van het Bosbad in Ermelo heb ik ook nog een piepklein stukje film gevonden. Dat je er nog leerde zwemmen met een plankje. Wat heeft iedereen daar altijd genoten.”

Zuster Halsema
Dick ontdekte ook opnames uit 2003 van de directrice van ziekenhuis Salem, zuster Halsema. “Ik vroeg toen aan haar: ‘Hoe is het?’. ‘Goed’, antwoordde ze, ‘want ik ben 100 jaar’. Iedereen kende die vrouw, ze was ook erg aardig. Het stukje film illustreerde ook dat alles was verdwenen, alleen zij was er nog.”

Verdwenen zaken en bedrijven
De film zoomt ook in op verdwenen zaken en bedrijven in Ermelo. Van de Postma supermarkt waar nu de Aldi is gevestigd, de IFA zelfbediening, de slagers Van der Vlis en Goettsch, Griffiioen, de snackbar van Cock Andraea, de VAD garage en kledingzaak de Ster aan de Stationsstraat. “Leo van der Velden komt zelfs nog in beeld, want hij deed destijds de uitverkoop.”

Karbonade met handvat
Maar ook de patatzaak van Hoogteijling komt in beeld. Volgens Steven van Loo verkocht deze zaak van 1954 tot 1962 de lekkerste patat in de omgeving. “We zeiden ook vaak tegen elkaar: ‘Kom, we gaan een karbonade met handvat bij Hoogteijling halen.”

Waar en hoe laat
De grote film en fotoavond vindt plaats in de Immanuelkerk aan de Stationsstraat 137, Ermelo en begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 18.45 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen