Grote bezorgdheid om huisvesting statushouders in ’t Drieluik Ermelo

Foto: Grietje-Akke de Haas

Ouders maken zich grote zorgen om het welzijn van hun kinderen nu bekend is geworden dat 8 appartementen op de benedenverdieping van ’t Drieluik aan de Smutslaan worden gebruikt voor de opvang van statushouders. “Begrijp me goed, statushouders zijn hartstikke welkom in Ermelo, maar niet op deze locatie”, reageert René Bout.

Rekening gepresenteerd
’t Drieluik is eigendom van woningcorporatie UWOON. Op de begane grond staan de appartementen leeg zodat statushouders er kunnen worden gehuisvest. Dit is besloten in samenspraak met de gemeente Ermelo die een wettelijke verplichting heeft van het aantal te huisvesten vergunninghouders. Gemeenten die niet aan het aantal voldoen krijgen de rekening gepresenteerd van het COA doordat een vergunninghouder langer in een AZC moet verblijven. De gemeente kampt met een forse achterstand. De verdiepingen erboven worden gehuurd door ’s Heeren Loo, waar 13 cliënten met een licht verstandelijke beperking onder begeleiding wonen. Ook de zoon van René.

Uitschot
Hij meent dat met de huisvesting van de statushouders de beschermde woonomgeving van zijn zoon gevaar loopt. Die maakt volgens René deel uit van een kwetsbare doelgroep die erg gevoelig is voor prikkels. Een doelgroep die vanwege hun beperking structuur, stabiliteit en veiligheid nodig heeft. René is boos en erg ongerust. Hij is namelijk bang dat zijn zoon van slag raakt omdat het leefpatroon van statushouders heel anders is en ze ook een andere taal spreken. “Bovendien komen deze mensen uit landen waar mensen met een beperking als uitschot wordt beschouwd. In die zin ben ik er erg bang voor hoe zij met onze kinderen omgaan. Andersom geldt het overigens ook. Onze kinderen kunnen zich ook raar gedragen, want het zijn nu eenmaal kinderen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zal er een constant verloop van vergunninghouders zijn, wat voor onrust zorgt. En daar kunnen onze kinderen niet tegen. Daarom begrijp ik echt niet waarom er eerst niet onderzoek is gedaan of de twee groepen wel bij elkaar passen.”

Fout besluit van de gemeente
René krijgt bijval van de ouders van 2 cliënten die ook in ’t Drieluik wonen. Ze willen liever niet bij naam worden genoemd. Een vader vertelt: “Mijn kind van 27 jaar kreeg de brief met de mededeling over het huisvesten van de statushouders. Hij maakt zich nu al zenuwachtig, want hij is meer beïnvloedbaar dan een ‘normaal’ mens. Als ouder vind je dat erg vervelend. Wanneer je een kind hebt met een licht verstandelijke beperking hebt blijf je als ouder altijd met de zorg zitten. En nu moet hij zoiets meemaken terwijl hij elke verandering echt moeilijk vindt. Dan vraag ik mij af of er wel over is nagedacht voor ze zoiets besluiten. Ermelo is dan een zorggemeente, maar dit vind ik een fout besluit van de gemeente. Nu valt er misschien niets meer aan te doen, maar laten ze er een volgende keer beter rekening mee houden.”

Kans geven
Een moeder reageert: “Ik vind het ook niet fijn wat er nu gaat gebeuren. In die zin snap ik de boosheid van René echt. Maar wat kunnen we ertegen doen? Het baart me wel zorgen, maar ik wil het wel een kans geven.”

Boos 
Het gevoel niet serieus genomen te worden in hun zorgen blijft echter. René licht zijn boosheid toe: “Alles in deze situatie draait om de vergunninghouders en niet om onze kinderen.” Dat begon volgens hem al toen eind vorig jaar de appartementen gereed werden gemaakt voor de statushouders en de brieven werden verspreid onder de cliënten. “Toen ik ervan hoorde heb ik gelijk UWOON gebeld met de vraag of ’s Heeren Loo hiervan afwist. Ik kreeg als antwoord: ‘Nee, want het is ons gebouw’. Waarop ik zei: ‘Maar ’s Heeren Loo moet er toch bij betrokken worden?’. Waarop ik vond dat UWOON de zaak bagatelliseerde.”

Politie
Verhaal halen door René bij ’s Heeren Loo liep op een gegeven moment flinke averij op. “Ik mocht niet bij het overleg zijn met de wethouder en burgemeester. De terugkoppeling die mij was beloofd heb ik niet gekregen. ‘Ik had toch een uitnodiging voor de informatie-bijeenkomst gehad?’ werd er gezegd.” Ook wilde René de zaak in alle openheid bespreekbaar wilde maken om ‘achterkamertjes-politiek’ te voorkomen. Daar was  ’s Heeren Loo niet van gediend. Zo was de pers afgelopen woensdag niet welkom bij een bijeenkomst die ’s Heeren Loo voor de ouders, cliënten, bewoners Smutslaan, Stichting Vluchtelingenwerk, gemeente Ermelo en UWOON had belegd. De aanwezige cliënten en ouders wilden volgens René overigens graag dat de pers erbij was geweest. Ook mogen de leiding en medewerkers van ’s Heeren Loo die de cliënten in ’t Drieluik begeleiden niet praten met de media. “Agent Willem Foppen van wijk Oost is dinsdagavond zelfs bij mij thuis geweest naar aanleiding van een uitspraak van mij tegen Rianne van Eijk, regiodirecteur ’s Heeren Loo Zorggroep Ermelo. Wellicht heb ik forse termen gebruikt, maar ik heb haar absoluut niet bedreigd. Rianne heeft dit kenbaar gemaakt aan de gemeente Ermelo, die vervolgens de politie op mij afstuurde. We hebben gezellig samen koffie gedronken waarbij ik de situatie heb uitgelegd. Ik wordt dan wel als oproerkraaier weggezet, maar ik kom puur op voor het belang van mijn kind.”

Excuus
De bijeenkomst van afgelopen woensdagavond hebben de zorgen niet weggenomen, ondanks dat persvoorlichter van ’s Heeren Loo, Esther Visser, juist spreekt van een goede bijeenkomst. Zo werden er praktische maar belangrijke punten aangedragen als de brandveiligheid en de nooduitgang waar UWOON mee aan de slag gaat. Visser erkent dat ’s Heeren Loo zich zorgen maakt over de situatie. “Wij hadden er ook eerder bij betrokken willen zijn. Want hebben statushouders wel kennis van hoe wij hier omgaan met mensen met een verstandelijk beperking? Maar de gemeente en UWOON hebben hiervoor hun excuus gemaakt.” Als ’s Heeren Loo ziet zij geen reden om zich te verzetten tegen het besluit van de gemeente en UWOON. “Stichting Vluchtelingenwerk gaat zich heel goed voorbereiden om te zorgen dat de integratie goed verloopt.”

Ook huurders
Iris Uttien, vestigingsmanager van UWOON, begrijpt de ongerustheid van de ouders. Toch heeft ze er alle vertrouwen in dat de integratie goed verloopt. “Wij hebben als UWOON goede ervaringen met het huisvesten van vergunninghouders. In andere wijken geeft het ook geen probleem. Iedere vergunninghouder wordt namelijk begeleid door Vluchtelingenwerk. Bovendien zijn vergunninghouders net zo goed huurders, net als andere huurders van ons.” Uittien bevestigt de forse achterstand van de gemeente Ermelo met het verplichte aantal te huisvesten vergunninghouders. “Een geschikte locatie vinden in Ermelo is erg lastig, en de benedenverdieping van ’t Drieluik staat leeg.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen