Leonardo da Vinci Ermelo ontvangt werkbezoek uit Curaçao

Wim Hamer kon vanmiddag, vrijdag 2 december, zijn stokpaardje berijden. Want het werkbezoek uit Curaçao liet zich graag alles vertellen over Ateliers en Galerie Leonardo da Vinci waar al bijna 15 jaar kunstenaars met een beperking werken.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Op uitnodiging van Peter Meijer
Tine Devid, directeur van kenniscentrum Fundashon Sentro Solari, en haar echtgenoot Florencuo Gregoria zijn een aantal weken op werkbezoek in Nederland. Ze willen zich oriënteren en ervaringen en kennis opdoen én delen over wat er allemaal mogelijk is voor mensen met een beperking, als ook over mogelijke opvang. Op uitnodiging van Peter Meijer, oud-wethouder van Ermelo, die sinds zijn pensionering het grootste deel van het jaar op Curaçao woont en daar zijn know-how inzet, hadden zij een gesprek met wethouder Laurens Klappe, werd Proson bezocht en geluncht bij Proeverij De Ontmoeting. Een bezoek aan da Vinci vormde het sluitstuk van het werkbezoek.

Sonneheerdt
Tine Devid die is geboren Curaçao is niet bepaald onbekend met Ermelo. In 1993 volgde zij de opleiding informatica op Sonneheerdt. De vrouw met een visuele beperking vertrok op jonge leeftijd naar Nederland en ging in Bussum wonen in een centrum voor blinden en slechtzienden. Ze rondde onder meer de Sociale Academie af om in de jaren 80 weer terug te keren naar Curaçao om er haar opgedane kennis in te zetten.

Doelstellingen
Devid en Gregoria toonden zich zeer geïnteresseerd in de professionele opzet van Leonardo da Vinci. Het gaat namelijk niet om reguliere dagbesteding zo legde Hamer uit. Zo wordt voor iedere kunstenaar die bij da Vinci komt werken een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld met doelstellingen. Twee maal per jaar is er een evaluatie om de doelstellingen te toetsen en eventueel bij te stellen. Een leeftijdsgrens hanteert da Vinci niet, beantwoordde Wim een vraag van Devid. “Binnenkort verwelkomen we iemand die bijna 90 jaar is.”

Financiele plaatje
Ook was Devid benieuwd naar hoe da Vinci de financiering rondkrijgt. Wim draaide er geen doekjes omheen. Omdat er erg wordt bezuinigd in de zorg is dat een giga-klus. Met de gelden die da Vinci ontvangt; zorg in natura via de instellingen, PGB en Wmo-geld van de gemeente, redt da Vinci het niet. Het gat wordt onder meer gedicht met de verkoop en verhuur van de kunst en door aan activiteiten mee te doen die geld opleveren. Daarnaast heeft da Vinci de doelgroep werklozen die creatief zijn aangeboord. In samenwerking met het UWV doen werklozen rust en regelmaat op bij da Vinci, met als doel om makkelijker in het arbeidsproces terug te keren.

Rondleiding
Aansluitend liet het bezoek zich door artistiek begeleider Gwen Peters rondleiden en maakte het kennis de verschillende kunstenaars en hun kunst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen