EHBO Ermelo schiet te hulp bij hartfalen

Foto: Grietje-Akke de Haas

De EHBO Ermelo verleende gisteravond in de werkplaats van Vakgarage Kievit aan de Telgterweg eerste hulp bij een dreigend hartinfarct.

De leden kwamen in actie omdat de bewuste man zich niet lekker voelde en even later in de armen van een eerste hulpverlener bewusteloos ineenzeeg. Daarop werd onmiddellijk de opdracht gegeven de in het pand aanwezige AED (automatische externe defibrillator) te halen om de man te reanimeren. Even later toverde de man een brede glimlach tevoorschijn op zijn griezelig echt geschminkte bleke gezicht. De eerste hulpverleners die nog een beetje nabibberden haalden opgelucht adem en keken vragend op naar Olga van Kleef, de kaderinstructeur van EHBO Ermelo. Hadden ze het ziektebeeld goed ingeschat en de levensreddende handelingen juist uitgevoerd?

08EN EHBO6

Het in scene gezette hartinfarct maakte namelijk deel uit van een grote oefening die EHBO Ermelo gisteravond hield bij Vakgarage Kievit. Deze wordt jaarlijks gehouden op een externe locatie om de kennis op peil te houden. Naast de herhalingslessen gedurende het winterseizoen is dit namelijk verplicht voor ‘verlenging’ van het EHBO-diploma. Hoewel de leden wisten dat het om een oefening ging werd het dankzij de inzet van de Lotusslachtoffers van de Lotuskring Nijkerk als bijzonder echt ervaren. Om een ongeval of ziektebeeld te spelen hebben de lotussen namelijk een opleiding van twee jaar gevolgd. Bovendien weten ze zich perfect te grimeren.

08EN EHBO1

Lotus Christine Brink bijvoorbeeld die binnen een paar minuten een fiks verwonde vinger aan haar hand had. Maar ze maakte het nog meer waarheidsgetrouw door moord en brand te schreeuwen toen een eerste hulpverlener haar zonder handschoenen naderde. Want de vrouw speelde dat ze als de dood was voor een besmetting door Ebola of HIV. Het levensecht maken is dé kunst bij een grote oefening, weet ook lotusslachtoffer Jan Blokzijl. “Ik kan het zo echt spelen dat de tranen me over de wangen biggelen.” Maar stel dat het lotusslachtoffer daadwerkelijk iets mankeert? “Daar hebben we een hele belangrijke regel voor, namelijk ‘No play’, wie dat roept geeft aan dat het echt is.”

08EN EHBO2

Naast een hartinfarct werden ook andere ziektebeelden/ongevallen in scene gezet, zoals een flauwte, TIA, hersenschudding, epilepsie, hersenschudding tot bloeding. Zie ook: www.ehbo-ermelo.nl

08EN EHBO3

08EN EHBO4

08EN EHBO5

 

[adrotate banner=”34″]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen