Peter Meijer, oud-wethouder gemeente Ermelo, behoedt Curaçao voor valkuilen Participatiewet

Foto:

Robert Candelaria, Waarnemer gevolmachtigde minister van Curaçao: “In Nederland is het een moeizaam traject geweest. Op Curaçao willen we niet dezelfde fouten maken.”Peter Meijer, als wethouder jarenlang het sociale gezicht voor VVD Ermelo, ‘slijt’ sinds 2008 zijn pensioen op het zonovergoten eiland Curaçao. Toch is het zijn aard om zich nog steeds in te zetten voor de groep mensen en kinderen die minder bedeeld zijn. Onder meer door de expertise die Ermelo als zorgdorp heeft uit te wisselen en toe te passen op Curaçao.

Gisteren was Meijer opnieuw in Ermelo met een delegatie van het overzeese eiland om een vervolg te geven aan het bezoek in maart dit jaar. Centraal staan kansarme jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met Meijer bracht de delegatie uit Curaçao onder meer een werkbezoek aan het Emaus College, de school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs voor leerlingen die een speciale onderwijsvraag hebben. Alle betrokken partijen raakten zo enthousiast dat ze besloten te gaan samenwerken. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.
Begeleiding op Curaçao gebrekkig
Ook gistermiddag bezocht Meijer met een overzeese delegatie het Emauscollege, naast teammanager Hans Boon schoof ook LC-leerkracht Edward Huisman aan. Curaçao werd dit maal vertegenwoordigd door Robert Candelaria, vervanger Waarnemer gevolmachtigd minister van Curaçao, en Ceasar Paas van een bedrijf in  Human Resource Management MTC Services N.V. Paas was door Meijer benaderd om deel uit te maken van ‘de club’ die zich sterk maakt voor de kansarme jongeren. Een verzoek waar Paas graag gehoor aangaf. Zelf heeft hij namelijk een zoon die aan een ernstig ongeval een dwarslaesie overhield, en sindsdien aan een rolstoel is gekluisterd. Als geen ander heeft hij ervaren hoe gebrekkig de begeleiding is op Curaçao voor mensen met een beperking.
Inmiddels heeft Paas samen met Altagracia Koster, directeur van een VSO-ZMLK school op Curacao, en Marelva Jansen Liberia, orthopedagoog/GZ Psycholoog van een gevangenis op Curacao, het initiatief genomen om de Stichting Arbeidsparticipatie ‘Open deur voor werk’ op te richten. “Het is de bedoeling”, licht Paas toe, “dat kansarme jongeren die uitstromen van school en jongeren die uit de gevangenis komen op te leiden tot een beroep en van daaruit te plaatsen in het bedrijfsleven.” Paas beseft dat alleen gecertificeerde mensen dat voor hun rekening kunnen nemen. De stichting in oprichting heeft Weener XL, het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch, bereid gevonden twee personen van Curacao te scholen tot jobcoach, zodat deze hun toekomstige overzeese collega’s kunnen opleiden.
Succesverhalen Emauscollege
In het hele proces zijn Paas en Candelaria  erg geïnteresseerd in de ‘succesverhalen’ van het Emauscollege, een instituut dat zij beschouwen als pionier en ervaringsdeskundige op het gebied van kansarme jongeren aan het werk te helpen. Hans Boon, teammanager van het Emuascollege zette een nuchter beeld neer. “Wij leiden jongeren op tot een perspectief dat reëel is. Breng in die zin perspectief en mogelijkheden bij elkaar, en dat de jongeren daarbinnen gelukkig worden. Anders wordt hem of haar een worst voor gehouden die niet realistisch is.” 
Een kansarme jongere opleiden voor een vak waar geen stageplek voor is of een arbeidsplaats heeft natuurlijk weinig zin, vooral op een beperkte arbeidsmarkt als op Curaçao. Meijer opperde op het zonovergoten eiland arbeidsplaatsen te creëren in recreatie en toerisme. “Maak dan dat de werkgever van bijvoorbeeld een hotelketen wordt ontzorgd”, tipte Boon, “en stel een arbeidstrainer aan die de doelgroep opleidt voor de hotelketen.” Ook had Boon tips om de juiste arbeidstrainers te vinden voor de doelgroep. “De kunst is om een arbeidstrainer te vinden die het specifieke vak beheerst én iets van de jongere snapt.” Een advies dat erg op op prijs werd gesteld door de overzeese delegatie, en een functieomschrijving ontvangt van een arbeidstrainer zoals het Emauscollege die hanteert. 
Aansluitend aan het werkbezoek aan het Emauscollege bezoekt Meijer met de delegatie Stichting Doen om over het financiële plaatje te praten. Ook John Berends, burgemeester van Apeldoorn wordt vereerd met een bezoek, om te kijken wat de gemeente Apeldoorn kan betekenen voor de stichting in oprichting.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen