Gepensioneerde turbo-conciërge Guus Hoogewoud keert heel misschien terug in de Ermelose politiek

Foto:

“Maar het eerste jaar van mijn pensioen gaat ik toch echt aan mijzelf besteden.”Vandaag is een heuglijke dag voor Guus Hoogewoud, want hij viert zijn 65ste verjaardag. Hij verkeert daarmee tevens in de gelukkige omstandigheden van een bouwjaar te zijn met mazzel. Hij mocht namelijk met pensioen, een kans die hij gretig aanpakte. 

Want het is mooi geweest kijkt hij terug op zijn werkzame leven, waarvan hij de laatste 15 jaar als conciërge actief was op de Beatrixschool. Op de valreep van het afgelopen schoolseizoen werd Guus buitengewoon feestelijk in het zonnetje gezet door het onderwijsteam en alle kinderen van de Beatrixschool. Want hij was zoals de muziekleerkracht omschreef niet zomaar een conciërge, maar een super-conciërge.
Guus verrichtte namelijk onnoemlijk veel werk die de school en de kinderen ten goede kwam. Gevraagd of ongevraagd, hij ‘bemoeide’ zich overal tegenaan. “Ik ben heel dienstverlenend ingesteld”, erkent de jarige Job. “Waar ik kan help en regel ik de zaken om het mensen makkelijker te maken.”
Op de barricades
Maar ook in het maatschappelijk leven was Guus erg actief. Bovendien kennen ze hem op het gemeentehuis door en door. Want als het nodig was ging Guus de barricades op. Zo speelde hij als lid van de actiegroep Diftar Nee! een prominente rol in de ‘Diftar-zaak’, die destijds bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen de kop deed rollen van toenmalig wethouder van Progressief Ermelo, Dirk de Vries Reilingh. Daarnaast maakte hij de politiek en ambtenaren ‘horendol’ in zijn missie om samen met de omwonenden op te komen voor hun belangen inzake de ‘Korenbloem-affaire’. 
Mede-oprichter Dorpspartij Ermelo
Vrij vers in het geheugen ligt ook nog zijn leeuwenaandeel in de oprichting van Dorpspartij Ermelo. Wouter Vogelsang en Hans van Isselmuden waren indertijd gebrouilleerd met leden van Gemeentebelang en stapten uit de partij. Met de oprichting van Dorpspartij Ermelo ontvingen ze met al het werk dat hiermee te paard ging, Guus met open armen. “Met dezelfde vaart ben ik er echter weer uitgestapt, want ik kon me niet verenigen met de wijze waarop de zaken gingen. Maar naar wat ik hoor vinden ze het nog steeds jammer in het gemeentehuis.” Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is Dorpspartij Ermelo overigens overigens weer samen gegaan is met Gemeentebelang. Sindsdien heet de partij Burgerbelangen Ermelo.
Partij voor ouderen
Guus ‘riep’ weleens zelf een plaatselijke politieke partij te willen oprichten. Door drukte kwam het er steeds niet van. “Dat heb ik ooit gezegd ja, namelijk een partij voor ouderen, samen met een aantal andere ouderen, om de belangen van de doelgroep te vertegenwoordigen. Maar toen kostte het me nog teveel tijd en moeite.” Maar wie weet word ik weer politiek actief, het is maar net wat er op mijn pad komt. In het geval van ouderen bijvoorbeeld. Er moet toch iemand zijn die voor mensen opkomt wanneer ze dat zelf niet kunnen.” Maar eerst ga ik een jaar echt aan mijzelf besteden. Aan mijn hobby treintjes bijvoorbeeld die onderdak krijgen in de garage. En ik wil de tuin eens flink onder handen nemen.” 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen