Ermeloer Ton van Mourik draagt steentje bij aan opgravingen locatie Taxi Bakker

Foto:

“Het is toch een buitenkans dat je de archeologen mee mag helpen het verleden van Ermelo te ontdekken.” Ton mocht zijn steentje bijdragen in overleg met Econsultancy uit Doetinchem.Stevige schoenen, dito kleding, zijn zo typerende haar in een staart die onder de gele helm uitwipt. Geconcentreerd speurde de Ermelose schrijver Ton van Mourik gistermiddag met zijn metaaldetector de afgegraven lagen grond af, op zoek naar sporen uit het Middeleeuwse verleden dat de bodem onder locatie Bakker deze week prijsgaf. Klik HIER voor eerdere berichtgeving. 

“Ik hoop zó metalen sporen aan te treffen, zoals dunne naalden, vingerhoedjes of munten misschien?” Terwijl de detector alarmerend piepte liet Ton zich van de afgegraven rand zakken, zijn graafgereedschap in de aanslag, reuze benieuwd naar de wellicht dé historische vondst van de dag. Spijtig genoeg gaat het om een schroef die van alles is, behalve van Middeleeuwse herkomst. 
Ton liet ‘de buit’ van zijn onderzoek zien. Een roestig plat en rond voorwerp duidde op een soort van amulet.  Het ringetje waar een kettinkje door kan worden geregen is echter verre van Middeleeuwse herkomst. De helft van een roestig soort buis van pakweg 7 centimeter lang zorgde bij Ton voor een kortstondig moment van opwinding. Zodra hij de andere helft ontwaarde vervloog zijn hoop. “Aan de soort letters die erop staan kan ik zien dat het metaal uit de moderne tijd is.” Hij verzucht:  “Tot nu toe heb ik alleen maar troep gevonden.”
Niettemin geniet hij van het buitenkansje om de archeologen te helpen. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Ermelo. Vind het fantastisch om te ontdekken wie hier heeft gewoond en geleefd, en op welke manier.” Zijn interesse in de archeologie is niet van de laatste jaren. “Als klein jochie fietste is ik al naar het buitengebied boven Schiedam waar ik destijds woonde, om opgravingen te doen. Ik heb er wel eens een Romeinse potscherf gevonden en haalde er zelfs de krant mee.” 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen