Houd de bijenstand op peil, anders gaat de wereld dood

“Zonder bijen geen bonen”, waarschuwt Paul Hörchner van volkstuinvereniging De Maatakker.Bijen zijn zeer nuttige insecten. Met het bestuiven van bloemen leveren ze immers een essentiële bijdrage aan de wereldwijde voedselproductie en biodiversiteit. Het gaat echter niet goed met de bijenstand, onder meer als gevolg van het gebruik van insecticiden

Woensdag nam volkstuinvereniging De Maatakker, die huist op het terrein van landgoed Veldwijk, .haar verantwoording met het planten van een Tetradium daniellii, oftewel een bijenboom. Deze heeft een fraai plekje gekregen dicht in de buurt van de bijenstal van imker Luuk Bouman. De stal herbergt zes korven wat maar liefst goed is voor 50.000 bijen per korf. De bijenboom vormt een belangrijke voedingsbron voor de bijen. Hij bloeit namelijk in de herfst zodat de bijen de winter door kunnen komen. 
Bestuurswisseling
Het planten van de bijenboom gaf tevens een feestelijk tintje aan de officiële bestuurswisseling. Paul Hörchner heeft namelijk afscheid genomen als voorzitter. Douwe Stallinga is zijn opvolger. “We willen als volkstuinvereniging in ieder geval de basisscholen weer gaan uitnodigen. Om de kinderen te laten zien en voelen wat een tuinder allemaal doet en ze iets bij te brengen over de gewassen. Want we hebben te maken met een generatie kinderen die denkt dat melk uit de fabriek komt.”
Kweken voor de Voedselbank
De Maatakker is een grote volkstuinvereniging met 90 kavels en 80 tuinders en bestaat 85 jaar. Sins enkele jaren leveren de tuinders een substantieel deel van hun opbrengst aan de Voedselbank Ermelo/Harderwijk. Tuinder Sieby Dooijewaard: “Iedere donderdagavond gaan er een aantal kratten naar de Voedselbank, dat gaat de hele zomer door. Van potjes jam, aardappelen, bonen, sla, courgettes tot bieten. Er zijn ook meerdere tuinders die speciaal kweken voor de Voedselbank. Vanuit het bestuur wordt het zaaigoed aan hen beschikbaar gesteld, mits het voor de Voedselbank is.”  
Zie ook fotoreeks.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen