Is zelfstandigheid ook durven geloven in eigen kunnen?

Het #Pineldebat toonde gisteravond een sterk staaltje van zelfstandigheid.De vierde editie kende namelijk een andere opzet dan de drie voorgaande #Pineldebatten. Place to be was zoals gewoon de theaterzaal in de Dialoog. Maar in plaats van het panel op afstand te zetten tegenover het publiek, was er nu meer sprake van een huiselijke opstelling. Wat zorgde voor een vertrouwde, dus meer laagdrempelige sfeer. De panelleden maakten deel uit van het publiek door in een kring te midden van de belangstellenden plaats te nemen. Wie actief mee wilde praten posteerde zich gewoon tussen hen in . De meer afwachtende of toeschouwende belangstellende ging op de tweede of derde rij zitten. Wilde je evenwel je ei kwijt, dan was een hand opsteken voldoende om de microfoon onder je neus te krijgen. 

Bovendien bleek organisator Stichting Pinel het uitstekend te rooien zonder de professionele, maar dure, inzet van Jan Douwe Kroeske. Of dit nu een noodgreep was, opzet of het lef durven tonen in eigen kunnen, wie zal het zeggen. Maar het staat als een paal boven water dat Stichting Pinel het met zijn ‘eigen’ betrokken mensen meer dan prima afkan.
Of dat ook voor bepaalde doelgroepen in de samenleving opgaat met de komst van de participatiewet is een vraag die veel mensen bezighoudt. Tijdens het #Pineldebat stond dan ook de maatschappelijke kant van zelfstandigheid centraal. 
In de eerste plaats door het begrip zelfstandigheid filosofisch te benaderen. Waarover de meningen uiteen liepen. Is het doen wat je zelf wilt, bestaat het uberhaupt niet, staat het synoniem voor onafhankelijkheid  of je staande kunnen houden tot gaan voor je idealen. Voorsorterend op de participatiesamenleving introduceerde Acca de Boer van UWOON het begrip samenredzaamheid. “Met elkaar ben je zelfstandig en zet je je in voor deze wereld.” 
De opmerking dat door de bezuinigingen bijvoorbeeld de doelgroep met een beperking dreigt een stukje zelfstandigheid te verliezen, maakte het debat meer concreet. Want er zijn een heleboel mensen van de doelgroep die de zaken niet zelf kunnen regelen, en dus niet zelfstandig zijn. En sluit de opmerking; ‘zelfstandigheid heb je tot je tegen beperkingen aanloopt’ daar niet perfect bij aan. 
Aan de andere kant is het ook nog niet uitgeprobeerd, omdat het met de huidige zorgmaatschappij geen issue was. In die zin wordt het hoog tijd dat de overheid de knopen doorhakt, duidelijkheid verschaft met de bijbehorende budgetten, zodat de gemeente daadwerkelijk aan de slag kan. 
“Want”, zo merkte iemand op, “onder aan de streep draait het om geld.” 
Als samenleving echter weten we dan beter waar, voor wie en op welke manier we de handen uit de mouwen moeten steken. Dat brengt wellicht ook meer mensen op de been voor een #Pineldebat, want aan een massale opkomst ontbrak het gisteravond. Dit terwijl de maatschappelijke onderwerpen die centraal staan in feite iedereen aangaan als we de kanteling naar een participatiesamenleving willen/moeten maken.  
Bijdrage van Grietje-Akke de Haas.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen