Ermelo krijgt nieuwe zorglocatie demente ouderen

Foto:

Zorggroep Noordwest-Veluwe viert hoogste punt van voorziening Arcade naast Zendingskerk.

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe krijgt een nieuwe, vierde locatie in het centrum van Ermelo. Hiermee wil de Zorggroep kleinschalige zorg voor ouderen met een vorm van dementie in Ermelo uitbreiden. Wethouder Jan van den Bosch en Margreeth Kasper de Kroon (Raad van Bestuur, Zorggroep Noordwest-Veluwe) onthulden afgelopen week samen een groot doek met daarop de nieuwe naam van het gebouw: De Arcade. Dit gebeurde tijdens de viering van het hoogste punt. 
“Kwalitatieve, toekomstbestendige ouderenzorg heeft betrekking op iedereen in deze regio. Vandaar dit niet te missen doek met daarop de naam: De Arcade”, aldus Margreeth Kasper de Kroon. “Als zelfstandig wonen echt niet meer kan, dan willen mensen het liefst dichtbij, in hun eigen vertrouwde omgeving of wijk wonen. Dit is belangrijk om hun sociale netwerk in stand te houden. Daar is ons vastgoedbeleid op gericht. In Ermelo betekent dit dat we naast De Dillenburg, De IJsvogel en De Amaniet, vanaf eind 2014 ook in De Arcade zorg gaan bieden.” Het gebouw stond tot voor kort bekend onder de naam ‘De Verbinding’. Aangezien het nabij gelegen winkel- annex appartementencomplex dezelfde naam heeft, is besloten om een nieuwe naam te kiezen. 
De Arcade
In De Arcade komen zeven groepswoningen met elk een centrale huiskamer en acht appartementen voor ouderen. In totaal kunnen hier dus 56 mensen wonen met geheugenproblemen, zoals dementie. Naar verwachting opent De Arcade eind 2014. De naam is bedacht door Annet Wilts, een medewerker van de Zorggroep. Arcade betekent letterlijk een rij bogen op zuilen of pijlers. De Arcade staat symbool voor bescherming en veiligheid voor mensen die dit nodig hebben. Ook staat het symbool voor het contact met bewoners en hun naasten en vice versa. Margreeth Kasper de Kroon: “Wij staan allemaal in verbinding met elkaar, we hebben oog voor elkaar, we doen het samen. Met én voor elkaar.” Het gebouw is ontwikkeld door Arcom Partners voor Green Development en wordt door bouwbedrijf Noordersluis gebouwd. Zorggroep Noordwest-Veluwe zal het gebouw voor langere tijd huren. 
Faciliteiten
In De Arcade komt op de begane grond een ontmoetingscentrum. In dit centrum zal de Zorggroep activiteiten gaan aanbieden. Bij verjaardagen en partijen van bewoners is catering mogelijk (verzorgd door De Brasserie van het nabij gelegen woonzorgcentrum De Amaniet). De Arcade is gelegen aan de rotonde bij de entree naar het centrum van Ermelo, op de hoek van de Harderwijkerweg en de Leuvenumseweg. In de nabijheid van De Arcade zijn diverse faciliteiten, zoals winkels. Het gebouw is ook goed bereikbaar vanuit Harderwijk en Putten. 
Kleinschalig wonen
In 2007 is de Zorggroep begonnen met de bouw van kleinschalige woonlocaties, inmiddels is het de standaard. De praktijk leert dat mensen die niet langer thuis kunnen wonen, zich het meest op hun gemak voelen in een veilige, herkenbare en huiselijke omgeving. Dit kan als een kleine groep bewoners zorg en ondersteuning krijgt van een ‘vast’ team van medewerkers; de woonruimte herkenbaar is als ‘huis’; de bewoners daar waar mogelijk eigen meubels om zich heen hebben en de bewoners ondersteuning krijgen bij het voeren en houden van hun eigen regie over hun leven. 
Henny Janssen, manager wonen en zorg bij de Zorggroep vertelt: “Veel mensen baseren hun mening over het verpleeghuis op ervaringen uit het verleden. Door kleinschalig wonen heeft de traditionele verpleeghuiszorg een transformatie ondergaan. Uiteraard heeft thuis wonen de voorkeur, maar dat moet wel haalbaar zijn voor alle betrokkenen. Veelal zie ik ouderen na verhuizing tot rust komen, omdat er thuis soms te veel van hen wordt gevraagd. Voor mantelzorgers is de beslissing om hun naaste te laten verhuizen heel moeilijk, maar achteraf hoor ik vaak ‘dit hadden wij eerder moeten doen’. Toen ik nog in De IJsvogel werkte, zei een mantelzorger ooit tegen mij: ‘Ik kom mijn vader niet wegbrengen, hij gaat gewoon ergens anders wonen’. Die ervaring is precies waar de Zorggroep naar streeft, waarbij het toevoegen van waarde en vitaliteit en welbevinden vanuit een christelijke levensvisie centraal staat.” 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen