Gemeente moet schoolzwemmen weer subsidieren

Foto:

Zelfs met vier zwemdiploma’s heeft Samantha moeite met zwemmen.Dit vertelde de leerling van combinatiegroep 6/7 van de Margrietschool aan juf Elsa Kamp, vanmorgen in zwembad Calluna. “Het moet echt weer even wennen”, had het meisje gezegd.

De Margrietschoolleerlingen waren er in het kader van de Kinderboekenweek, op uitnodiging van zweminstructeur Remi Bosch. ‘ Sport en Spel met als motto: Klaar voor de start!’ was voor zwembad Calluna namelijk een uitgelezen thema om op mee te liften.
In plaats van de reguliere gymles dolde de jeugd in het water voor wedstrijdjes  waterpolo en waterbasketbal, met een zwemestafette als uitsmijter. 
“De kinderen hebben er zo naar uitgekeken”, zei juf Elsa. “Zwemmen is immers zo’n leuke en andere manier van sportief bezig zijn. Wat dat betreft zou het goed zijn dat het schoolzwemmen weer terugkomt.”
Moeder van één van de leerlingen, Bianca van Dijk, is het met de juf eens. “Het is vooral goed voor de kinderen die niet veel zwemmen, omdat hun ouders bijvoorbeeld werken.”
Jaren terug besloot een meerderheid van de gemeenteraad geen subsidie meer te verstrekken voor het schoolzwemmen. Op vrijwel alle basisscholen verdween het schoolzwemmen uit het lesprogramma omdat deze zelf de kosten niet kunnen opbrengen. 
Toch klinkt de roep om het subsidiëren van het schoolzwemmen te heroverwegen steeds luider. Een groeiend aantal belanghebbenden stoort het dat de gemeente wel veel geld aan activiteiten uitgeeft om bewegen te stimuleren, maar voor schoolzwemmen de hand op de knip houdt. 
 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen