De frustratie om de flitsformatie in 2018 is nog steeds erg groot. CDA Ermelo werd toen als grootste partij aan de kant werd gezet, en Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo met samen net een zetel meer, ‘grepen de macht’. Dat viel op te maken uit het Groot Ermelo’s Lijsttrekkersdebat dat maandagavond 7 maart plaatsvond in De Dialoog. Voor de pauze domineerde de flitsformatie en de gevolgen daarvan het debat.
Elkaar aanvliegen
Wat natuurlijk alles had te maken met de stellingen waarmee de lijstrekkers elkaar inhoudelijk mochten aanvliegen, zo nodigde debatleider Bas Tempel ze uit. Daarbij moesten CDA Ermelo en de nieuwe partij één-Ermelo alle zeilen bijzetten om niet in de hoek te worden gedreven waar de klappen vielen. Zelfs ChristenUnie Ermelo stak de partij die toch vele collegeperiodes de bijna vanzelfsprekende coalitiepartner was, het CDA Ermelo niet de helpende hand toe.
Frustratie
De frustratie zit hoog bij CDA Ermelo vanwege het in 4 jaar jaar tijd het verhogen van de OZB (onroerendezaakbelasting) met 60 procent door de huidige coalitiepartijen. Dat had niet gehoeven volgens lijsttrekker Sarath Hamstra. Er hadden andere keuzes gemaakt moeten worden, wat minder geld had gekost. Afwisselend uitten de lijsttrekkers van Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo hun frustratie over de onacceptabele financiële situatie die zij in 2018 aantroffen.
‘Het was crisis’
De verwijten vlogen over en weer in een situatie van 5 tegen 2. Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) verwoordde: “Het was crisis. Onze wethouder Vogelsang heeft er alles aan gedaan om deze crisis te bezweren. Dat is niet helemaal gelukt, maar we staan er wel beter voor.” Ronald van Veen, lijsttrekker ChristenUnie Ermelo, noemde de OZB verhoging niet fijn voor de burger. “Maar we moeten keuzes maken over wat we wel willen en niet, en daar beleid op maken. Net als CDA Ermelo zei Henri Luitjes, lijsttrekker één-Ermelo, de OZB verhoging niet acceptabel te vinden. “Dit stond destijds in geen enkel verkiezingsprogramma.”
‘Niet goed opgelet’
Leo van der Velden, lijsttrekker SGP Ermelo, verweet CDA Ermelo nooit met een plan gekomen te zijn als alternatief om de OZB niet te hoeven verhogen. Waarop Hamstra pareerde: “Dan heeft u niet goed opgelet; wij hebben genoeg voorbeelden genoemd. Die waren zeker voor dovemansoren bedoeld.” Van Veen verweet CDA Ermelo: “U stemt overal tegen; straks hebben we niks en betaalt u de rekening.” Waarbij Van Veen doelde op de uitspraak van Hamstra die zei duurzaamheid belangrijk te vinden, maar gezien de financiële situatie van de gemeente, niet voor elke prijs. Waarop Hamstra wijselijk reageerde dat de rekening aan de burger wordt gepresenteerd.
Ritselcultuur
Eén-Ermelo op haart beurt kreeg het vuur aan de schenen gelegd om de ritselcultuur die de nieuwe partij het gemeentebestuur en de gemeenteraad verwijt. Lijsttrekker Luitjes kreeg het pittig met de verontwaardigde reacties die op hem afgevuurd werden. Naar waarschijnlijk ieders ontevredenheid kwam deze stelling niet goed uit de verf omdat de aangesproken partijen het pertinent oneens zijn met één-Ermelo. Ofwel, de meningen waren zó tegengesteld, dat van enig begrip van beide kanten geen sprake was. CDA Ermelo hield zich buiten de discussie: “We kunnen elkaar hier wel de tent uitvechten, maar laten we liever samen de schouders eronder zetten voor Ermelo.”
Richten op de toekomst
Na de pauze richtten de lijstrekkers zich op de toekomst. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met de beschikbare ruimte in Ermelo, in relatie tot een bedrijventerrein, wonen en grootschalige energieopwekking als windmolens. Ook kwamen de gemeentelijke financiën weer aan bod, met de stelling hoe deze op orde te krijgen met plannen als bijvoorbeeld het verplaatsen van bedrijven van industrieterrein Kerkdennen.
Reacties