één-Ermelo over krediet Nieuw Sportcentrum: “College haalt geld uit de toekomst”

Henri Luitjes.
Henri Luitjes.
Foto: archief eenermelo.nl

Henri Luitjes, lijsttrekker van één-Ermelo, is niet te spreken over het aanvullend krediet van € 1.525.000,– dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad vraagt om het Nieuwe Sportcentrum op sportpark De Zanderij aan de Oude Telgterweg te realiseren. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Krediet wordt terugbetaald
Samengevat blijken de loonkosten en de materiaalkosten voor vooral hout en staal zijn zo enorm te zijn gestegen. Het college meent echter niet te spreken over extra geld uitgeven, maar over een krediet dat wordt ‘terugbetaald’ met de exploitatie van het nieuwe sportcentrum. Door te gaan rekenen met nieuwe cijfers van het Nieuwe Sportcentrum, en niet met de cijfers van de huidige exploitatie. Ook zal het Sportbedrijf Interactie zijn aandeel leveren door te bezuinigen op bijvoorbeeld personeelskosten.

Geen harde dekking!
Henri Luitjes vindt echter: “De manier waarop het college denkt geld te hebben gevonden komt niet heel geloofwaardig over. Wat ze doen is geld halen uit de toekomst (exploitatie). Dat is geen harde dekking! Ermelo krijgt grote financiële tegenvallers dus zal er heel kritisch gekeken moeten worden naar de uitgaven. En als er dan geld ‘gevonden’ wordt dan zou ik dat niet direct uitgeven. Ook voor Ermelo geldt dat een Euro een Euro is en maar 1 maal kan worden uitgegeven. We hebben geen geldpers in Ermelo maar ze lijken dat wel te denken. Helaas krijgen de burgers via de ozb de eindrekening gepresenteerd van dit beleid, zoals we dat allemaal hebben kunnen merken. Inmiddels is de ozb-aanslag voor 2022 tweemaal hoger dan die van 2019 toen dit college begon. Een prestatie waar we niet trots op hoeven te zijn.”

Eerder schreef Henri Luitjes onderstaande open brief over het onderwerp.

De huidige gemeenteraad wil een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart nog een besluit nemen over de bouw van het nieuwe sportcomplex de Zanderij. De gemeenteraad wil bovenop de ruim 20 miljoen Euro die dit sportcomplex al moet kosten nog eens 1,5 miljoen Euro extra uitgeven. De gemeenteraad van Ermelo is ook op de hoogte van een dreigende korting aan inkomsten vanuit de Rijksoverheid van ruim 3 miljoen Euro per jaar. Daarmee komt de financiële positie van de gemeente Ermelo in heel zwaar weer terecht. De exacte hoogte van deze korting zal mogelijk vlak na de gemeenteraadsverkiezingen bekend worden. In deze financiële onzekere tijd voor de gemeente Ermelo is het daarom onverantwoord om extra geld uit te geven. Ik roep daarom de huidige gemeenteraad van Ermelo op om dit extra geld niet uit te geven en het besluit over het sportcomplex over te laten aan de nieuwe gemeenteraad. De nieuwe gemeenteraad wordt eind maart al geïnstalleerd en kan de gevolgen van deze extra uitgave beter overzien omdat de korting aan inkomsten vanuit de Rijksoverheid dan ook bekend is. Nu extra geld uitgeven lijkt op een nieuwe auto kopen terwijl je baan op de tocht staat. Privé zou je deze extra uitgave dan onverantwoord vinden. Geld uitgeven dat er niet is heeft grote financiële consequenties voor iedereen in Ermelo. Dat hebben velen aan de verdubbeling van hun OZB-aanslag in de afgelopen vier jaar kunnen merken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen