Enorme kostenstijging bouw Nieuw Sportcentrum Ermelo wordt niet verhaald op gebruiker

Impressie van het Nieuwe Sportcentrum.
Foto: gemeente Ermelo

De loonkosten en de materiaalkosten voor vooral hout en staal zijn zo enorm gestegen dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad een aanvullend krediet van € 1.525.000,– vraagt om het Nieuwe Sportcentrum op sportpark De Zanderij aan de Oude Telgterweg te realiseren. Er is geen oplossing gezocht in tariefsverhoging, zo verzekerden verantwoordelijk wethouder Leo van der Velden en projectleider Paul Louwerse. “De prijsstijgingen worden niet doorvertaald naar bijvoorbeeld de verenigingen of het zwembadkaartje.”

Meerkosten delen
Dat er door COVID-19 en de hiermee samenhangende exceptionele prijsstijgingen in de markt eraan stonden te komen wist het ontwerpteam bestaande uit projectmanager, architect en de vier bouwpartners. Ook dat uit juridisch advies zou blijken dat deze prijsstijgingen niet volledig bij de bouwpartners kan worden neergelegd. Ook de gemeente Ermelo dient een bijdrage te leveren.

Binnen het budget
Volgens de wethouder ligt er nu een voorstel aan de gemeenteraad die voor de meerjarenbegroting 2022-2024 geen gevolgen heeft. Ofwel, er is een oplossing gevonden de extra investering van ruim anderhalf miljoen euro te dekken en daardoor binnen het budget te blijven dat is afgesproken met de gemeenteraad. In oktober 2018 heeft de gemeenteraad namelijk het besluit genomen het Nieuwe Sportcentrum Ermelo met een krediet van € 20.813.000,–. te realiseren.

Dekking
De dekking is volgens de wethouder en Louwerse gevonden door te gaan rekenen met de nieuwe exploitatiekosten, in plaats van de huidige van sportcentrum Calluna. Ook kon de post onvoorzien voor opvang onvoorziene meerkosten met de helft worden verminderd naar € 400.000,–. Daarnaast kan de jaarlijkse exploitatiebijdrage van de gemeente aan Sportbedrijf Interactie met € 46.000,– worden teruggebracht. Deze besparing valt realiseren door een efficiëntere personele bezetting, een hogere bezetting van sporthal en zwembad en lagere onderhouds- en energiekosten.

Laatste keer
Het moet al heel raar lopen wil het college nog eens aankloppen voor een aanvullend krediet. De wethouder: “De bouwkosten zijn nu prijsvast; alle prijsstijgingen die nu nog komen zijn voor rekening van de bouwpartners.”

Woensdag
De gemeenteraad bespreekt het voorstel woensdag 26 januari tijdens een digitale politieke avond. Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat start in april 2022 de bouw van het Nieuwe Sportcentrum. de oplevering wordt verwacht in november 2023. De gemeente Ermelo gebruikt nog de werknaam ‘het Nieuwe Sportcentrum’. Binnenkort wordt er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe naam.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen